Nemojte ga bacati
10

Donosimo vam brz i jednostavan recept za pizzu od starog hljeba koji želite iskoristiti

I. B.
Za ovaj način pripreme pizze ne treba vam ni pola sata (Foto: Cookist)
Za ovaj način pripreme pizze ne treba vam ni pola sata (Foto: Cookist)
Ponekad se zna desiti da nam ostane starog hljeba, a ako ste istrošili sve ideje kako ga iskoristiti, donosimo vam jednu koja bi vam se posebno mogla dopasti. Naročito onima koji su ljubitelji pizze.

Pizza napravljena od starog hljeba mogla bi biti vaš novi omiljeni način za njegovo trošenje.

Uz ovaj jednostavan recept, brzo ćete dobiti užinu koju vole svi uzrasti, a pritom nećete morati trošiti vrijeme na spremanje tijesta, prenosi Cookist.

Sastojci:

Iako već poznati sastojci za pizzu, tu je i jedan karakterističan za njeno spremanje na ovaj način.

  • 1/4 šolje mlijeka, po potrebi i više - za omekšavanje hljeba

  • Paradajz sos

  • Origano

  • Topljeni sirovi - možete kombinovati parmezan i mocarelu za klasičnu italijansku kombinaciju

  • Maslinovo ulje - za mediteranski ukus i sočnost

  • Bosiljak

Priprema:

Sastojci su prilično poznati (Foto: Cookist)
Sastojci su prilično poznati (Foto: Cookist)

Kriške staroga hljeba rasporedite u pleh na čije ste dno prethodno dodali papir za pečenje. Zatim, svaku krišku premažite mlijekom kako bi je omekšali (ako je vaš hljeb frišak, možete preskočiti ovaj korak). Dodajte paradajz sos, a zatim sireve i dodatak po želji (ako želite šunku, povrće ili slično), a zatim dodajte maslinovo ulje i origano . Stavite pizzu da se peče na 180 stepeni 20 minuta ili sve dok se sir ne istopi i poprimi zlatno-žućkastu boju.

Pizza od starog hljeba osim kao užina može poslužiti i kao prilog uz druga jela, a sigurni smo i da će ovo biti omiljeni izbor vaših mališana.