Neugodna reakcija
41

Donosimo četiri savjeta koji će vam pomoći da narežete luk bez suza

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Rezanje luka često zna biti zahtjevan posao zbog neugodne reakcije suza koju proizvodi kod ljudi. Ipak, moguće je olakšati ovaj proces prilikom pripremanja luka.

Koristite oštar nož

Održavanje oštrih noževa općenito je dobra praksa, ali osobito je važno kada radite s lukom. Oštar nož uzrokuje manje štete na luku, smanjujući količinu plina koji se oslobađa.

Tupi nož samo će otežati rezanje na kriške i kockice i produžit će vrijeme. Ulaganje u oštrač noževa ili kupovina novog seta oštrica možda neće u potpunosti spriječiti plakanje, ali bi ga moglo smanjiti ovu neugodnu pojavu.

Ohladite svoj luk

Jedino što ovaj savjet zahtijeva je da svoj luk stavite u frižider prije nego počnete kuhati. Ovo je možda najbolja metoda za isprobati, jer hemijske reakcije usporavaju se na nižim temperaturama. Stavite luk u frižider 30 minuta prije početka spremanja obroka.

Pokušajte raditi brže, jer dok se luk zagrijava, mogli biste osjetiti kako vas oči počinju peckati. Imajte na umu da dugotrajno držanje luka u hladnjaku može uzrokovati njegovo brže kvarenje, stoga ovu metodu trebate koristiti samo ako luk planirate upotrijebiti odmah.

Koristite zaštitu za oči

Standardne naočale ili sunčane naočale mogu pomoći, ali najučinkovitija zaštita od plina kojeg ispušta ova namirnica pružit će zaštitne naoočale koje koriste građevinari i majstori, a mogu vam poslužiti i naočale za plivanje.

Koristite alternativne kuhinjske alate

Ako imate mogućnosti, uložite u specijalizirane kuhinjske alate. Kupite dobar procesor hrane koji ima nastavak za rezanje na kockice ili kriške. Time smanjujete šanse za plakanje, jer je vaše vrijeme izloženosti kraće, a ponekad je luk u zatvorenom okruženju.

Postoji i jeftinija alternativa kao što je sjeckalica za povrće koju možete koristiti s gotovo svim vrstama namirnica i uštedjeti će vam dosta vremena na pripremi.