Bogatstvo okusa
28

Dobitna kombinacija kreme od vanilije i voća: Mileram tortu zavoljet ćete na prvi zalogaj

E. Lj.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mileram torta je osvježavajući ljetni desert kojeg ćete zbog kombinacije kreme od vanilije i sloja voća zavoljeti na prvi zalogaj.

Jako je slična cheesecakeu, no naziv je dobila po mileramu koji je njen glavni sastojak.

Za pripremu prhkog tijesta koje služi kao podloga ovom desertu potrebno vam je 250 gr brašna, prašak za pecivo, 110 gr šećera, vanilin šećer, 100 gr putera, 1 jaje i 1 kašika kiselog vrhnja.

U posudi pomiješajte brašno sa šećerom, vanilin šećerom i praškom za pecivo. U sredinu dodajte jaje, kašiku kiselog vrhnja i omekšali puter isječen na komadiće, Rukama izradite tijesto, a zatim ga prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider. Dok se tijesto hladi pripremite kremu i nadjev od voća.

Za pripremu kreme potrebno vam je 500 ml mlijeka, 2 pudinga od vanilije, 200 gr šećera, 800 gr milerama, 450 gr voća i preljev za torte. 300 ml mlijeka stavite da se kuha i u njega ukuhajte smjesu od 2 pudinga, 200 gr šećera i 200 ml mlijeka. Kada se krema zgusne sklonite je s vatre i umiješajte mileram. Kremu prekrijte folijom kako biste spriječili formiranje korice.

Izvadite tijesto iz frižidera i podijelite na dva dijela. Jedan dio razvijte oklagijom i položite na dno kalupa koji ste prethodno namastili. Ostatak tijesta iskoristite da obložite stranice kalupa. Nakon toga na tijesto stavite kremu te ravnomjerno raspodijelite 450 grama voća po želji. Pecite nešto više od sat vremena u pećnici zagrijanoj na 170 stepeni. Tortu ohladite pa dodajte preljev za torte koji ste pripremili prema uputama na omotu. Po želji ukrasite šlagom i uživajte u bogatstvu okusa ove torte.