Proteinsko jelo
11

Do pečenih škampi za samo deset minuta

Klix.ba
Pečenje škampi je proces koji traje deset minuta. Škampe će se kroz deset minuta savršeno ispeći, te će s vana biti hrskave a iznutra mekane. Ovom metodom možete napraviti veće i manje količine škampi, te se okus i sastojci neće pokvariti i izgubiti, prenosi Gimmesomeoven.com

Sastojci: Škampe Ulje (bilo koje) Začini (po želji / preporučuju se sol, biber i bijeli luk u prahu)

Priprema:

  1. Osušite škampe - koristite papirne maramice da sklonite višak vode, što je pogotovo potrebno ukoliko su škampe bile zaleđene te još imaju vode i leda na sebi.

  2. Dodajte ulje - Natopite škampe uljem tako što ćete ih staviti u posudu i polijevati dok ne budu jednako natopljene.

  3. Poredajte na foliju/papir za pečenje- Jako je bitno da škampe budu jednako poredane, te da se ne peku jedna preko druge.

  1. Pržite dvije minute, tj dok škampi ne poprime blago crvenu boju. Obratite pažnju da se ne preprže. Nije ih potrebno okretati, jer se brzo prže sa obje strane, s obzirom da je površina na kojoj se nalaze također topla.

  2. Servirajte - Čim škampi budu gotovi, premjestite ih na tanjir i servirajte tople. Također ih možete držati u zamrzivaču do tri mjeseca ili u frižideru do dva dana.