|

Deutsche Welle o našem tradicionalnom jelu: Prvi korak ka dobroj piti je fino razvući tijesto

Deutsche Welle o našem tradicionalnom jelu: Prvi korak ka dobroj piti je fino razvući tijesto
105
Klix.ba
24.11.2017. u 22:10
128
komentara
105

dijeljenja
Deutsche Welle o našem tradicionalnom jelu: Prvi korak ka dobroj piti je fino razvući tijesto Foto: Screenshot
Ekipa Deutsche Wellea svratila je u jedanu popularnu sarajevsku buregžinicu probati pitu, tradicionalno jelo od tijesta koje je punjeno mesom, zeljem ili krompirom i preliveno jogurtom.
"Sarajevo, glavi grad Bosne i Hercegovine, oduvijek je bio mješavima muslimana, katolika, pravoslavaca i Jevreja. Stari dio grada sagradile su Osmanlije prije 600 godina, a još uvijek se osjeti osmanski utjecaj na lokalnu kuhinju", navodi novinarka Deutsche Wellea.

Svartila je u buregdžinicu "Sač" u kojoj Emina Sarač služi pitu već petnaest godina.

"Ja sam Emina. Rođena sam u Srbiji ali sada živim u BiH. Radim u buregdžinici u kojoj se pita priprema na tradicionalan način. Pita je vrsta pečenog tijesta s raznim punjenjima, a ovo jelo je porjeklom iz Turske", rekla joj je Emina koja ističe da je prvi korak ka dobroj piti fino razvući tijesto.

Emina kaže kako joj je prijateljica objasnila kako da napravi i ispeče tijesto te kako da odabere najbolji nadjev bez obzira na to da li se radi o bureku, sirnici, krompiruši ili zeljanici.

Novinarka Deutsche Wellea objašnjava da tijesto, nakon što ga napunite odgovarajućim nadjevom, motate u duge "kobasice" koje liče na trake i slažete ih u spiralu.

"Vjerovatno najteži dio kod pripremanja pita jeste održavanje vatre u peći u kojoj je pita peče. Zbog toga ljudima koji održavaju vatru u peći smjene traju najduže četiri i po sata. Ipak, kažu da se pita ispečena na ovaj način ne može porediti s pitom koja je pečena u modernoj pećnici. Pita je gotova poslije deset minuta pečenja, a služi se s preljevom od jogurta", izvještava novinarka Deutsche Wellea dodajući kako se samo u ovom restoranu dnevno posluži više od 3.000 porcija pite.

"Svježe je, domaće i pripremljeno na tradicionalan način. Pita u 'Saču' je poput one koju jedete kod kuće, odnosno ovdje je prave na način na koji je prave naše majke i nane", rekao je jedan od posjetilaca.
Prijavi grešku


Komentari (128)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...