Gastro
18

Deset zanimljivih činjenica o ljubavi između Rusije i vodke

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Rusija je stereotipno sinonim za alkohol i automatski se povezuje sa vodkom, a činjenice kažu kako postoji i razlog zašto je to tako.

U nastavku vam donosimo neke od zanimljivosti koje povezuju Rusiju i ovo žestoko alkoholno piće.

  1. Vodka se u Rusiji smatra nacionalnim pićem.

  2. Sudeći prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2011. godine, prosječan Rus godišnje popije 15.76 litara vodke.

  3. Legenda kaže kako je ruski princ Vladimir Veliki odbacio islam kao državnu religiju zbog netolerancije na alkohol.

  4. Vodka, u prevodu sa slavenskih jezika znači "mala voda/vodica" (deminutiv, ili simpatičan način da se "tepa" vodi). Porijeklo imena ovog alkoholnog pića veže se uz poznatog ruskog hemičara Dmitrija Ivanoviča Mendeljejeva, koji je formulirao periodni sistem elemenata i klasificirao elemente na osnovu atomske vrijednosti.

  5. Studije obavljene u periodu između 1990. i 2001. godine koje se odnose na smrtnost u tri različita sibirska grada pokazale su kako je 52 posto smrtnih slučajeva ljudi između 15 i 54 godine povezano sa konzumiranjem alkohola.

  1. Rusija je broj 1. u svjetskoj potrošnji alkohola.

  2. Vodka se u Rusiji često koristi u medicinske svrhe. Ili kako je Peter Baker jednom napisao za Washington Post:

"Mnogi Rusi vodki dodjeljuju medicinska, skoro natprirodna svojstva. Roditelji umaču vatu u vodku i njome spuštaju temperaturu djece, vodka sa biberom se koristi kao lijek protiv prehlade, a posoljena za nemiran stomak i probavne smetnje. Neki nuklearni naučnici su je čak pili kako bi se zaštitili od trovanja radijacijom."

  1. Sve do 1. januara 2013. godine, pivo se u Rusiji nije smatralo alkoholnim pićem i sve do tog datuma, sva su pića sa sadržajem manjim od 10 posto alkohola smatrana "laganim" pićima.

  2. Talijani su Rusiji u 15. stoljeću predstavili prototip vodke, zvanu "aqua vitae".

  3. Smatra se kako je sposobnost vodke da i u najhladnijim predjelima Sibira ostane u tekućem stanju doprinijela tome da ovo piće postane i ostane omiljeno u Rusiji.