Sve ih imamo
11

Deset namirnica koje pomažu u borbi protiv akni i donose zdravlje koži

Klix.ba
Za zdravo i čisto lice nisu potrebni samo kozmetički tretmani i proizvodi za njegu lica, već i zdrava ishrana i dovoljna količina vode.

Naime, određena hrana može naškoditi koži s toga je bitno da pazite šta sve unosite u svoje tijelo. Važno je dnevno unijeti dovoljno hranjivih materija koje će pomoći vašem organizmu da bude zdrav, a pri tome i vašem izgledu odnosno koži. Nivo stresa ima, također, veliku ulogu u izgledu i zdravlju kože, pa je veoma bitno i o tome voditi računa.

Rješavanje akni počinje održavanjem uravnotežene dijete s bogatim sastojcima koji se mogu pronaći u voću, povrću, sjemenkama.

Losos je poznat kao sjajan izvor omega-3 masnih kiselina odnosno zdravih masti. Avokado također sadrži omega-3 masne kiseline, a orasi su ispunjeni cinkom i selenom, esencijalnim mineralima koji se uključuju u svaku dijetu tokom borbe protiv akni.

Bijeli luk je još jedan dodatak ishrani koji će imati ključnu ulogu protiv akni na vašem licu. Stručnjaci ističu da su brokule savršene za zdravu kožu, dok paradajz ima vlakna koje sadrže vitamin A, C i B2 i antioksidanse koji pomažu u neutralisanju i zaustavljanju stresa, pokazuju studije. Kvinoa je žitarica koja se također preporučuje za zdravu kožu.

Treba još izdvojiti špinat koji je hidratantan i pomaže u njegovanju kože jer je bogat vitaminom A, zatim borovnice koje su pune antioksidanata i nepohodne za smanjenje upale akni, dok je pirinač bogat izvor vitamina B zajedno s proteinom i magnezijem.