Gastro
1.6k

Damirove torte su čista umjetnost: Čuda od marcipana i šećera koja je šteta pojesti

Piše: L. Č.
Damir Rožajac je poslastičar iz Sarajeva koji se ovim poslom bavi već 13 godina, a osvajač je brojnih medalja u slastičarstvu.

Damir Rožajac je član hrvatske i italijanske asocijacije kuhara i slastičara, te kuharske akademije Slovenije, a zaposlen je u jednoj sarajevskoj poslastičarnici.

Na Međunarodnom takmičenju u Umagu 2012. godine, Rožajac je osvojio tri zlatne medalje u tri kategorije.

Na međunarodnom takmičenju Bosanski dukat u Sarajevu 2014. godine je osvojio zlatnu medalju u kategoriji "artistika u poslastičarstvu" predstavivši "Zemaljski muzej od šećera", dok je na međunarodnom takmičenju u Istambulu, uz 250 poslastičara iz 35 država iz čitavog svijeta, kao jedini takmičar iz BiH osvojio dvije srebrene i jednu bronzanu medalju za pripremu "Sarajevskog sebilja od šećera" i dječije torte sa likovima Pinokia.

"Zemaljski muzej i sebilj su u potpunosti izrađeni od šećera u prahu, bombon sirupa i želatina, mase koja se skuha, a potom razvuče po stolu. Poslije toga se reže u oblike koje želite, u zavisnosti od toga šta se pravi. Nakon toga se suši 10-15 dana, kasnije se šmirgla, lijepi i farba. Taj je rad određena skulptura, odnosno eksponat koji može da stoji i po 1.000 godina, važno je samo da ne dođe u dodir sa vlagom", pojašnjava Damir.

Ističe kako mu za izradu jedne torte, u ovisnost od veličine i kompleksnosti, u prosjeku treba oko sat vremena, a svi materijali od kojih radi su u potpunosti jestivi jer torte radi od marcipana ili kako naše domaćice kažu - "fondan mase".

"Poslastičarstvo je postalo jedna velika umjetnost i na našim prostorima i želim podstaći mlade ljude koji imaju želju da se bave ovim poslom. Da biste došli do ovako lijepih torti, potrebna je velika ljubav prema ovom poslu, želja, trud i živci", kaže Damir za Klix.ba.