Gastro
61

Daily Sabah: Bosanska kuhinja oduševljava u Istanbulu

Klix.ba
Kulturološke kuhinje imigranata koji žive u Turskoj dodatno su bogatstvo ove zemlje. Turski portal Daily Sabath objavio je afirmativni tekst o bosanskoj kuhinji u toj zemlji.

Od brojnih prodavnica i ugostiteljskih objekata istakli su restoran Aviliyau kojem se služe mesni kolačići u Bayrampaši.

"Ovaj restoran ističe se dekoracijom i delicijama koje nudi. Restoran je uređen u stilu stare bosanske kuće iz Osmanskog perioda. Na zidovima se nalaze slike Bosne i Hercegovine, te stare harmonike. U njemu možete naći originalni špinat, teletinu ili bosanske pljeskavice", kazala je novinarka Daily Sabatha.

Najprodavanije jelo su klepe, tradicionalno jelo od tijesta u obliku trokutića punjenih mesom sa bijelim lukom, a prelivaju se jogurtom. No, prepoznatljiva su i razna kuhana jela.

"Mesne kuglice - pljesakvice su poput bosanskiog kebaba. Riječ je o mesnim kuglicama koje se služe s pavlakom i lukom. Meso je kuhano u posebnim bakrenim loncima na žaru. Moje najdraže jelo prije glavnog zove se soka-paprike punjene mladim sirom koje stoje u staklenim teglama. Preporučujemo i suho meso koje se razlikuje do turskog. Najpoznatiji desert restorana je kolač "traleče" (tres leches) koji je svijetao i ukusan. Služi se sa tradicionalnom bosanskom kafom", kazala je novinarka oduševljena vlasnikovom idejom da otvori ovakav koncept restorana.

U njemu rade ljudi iz BiH, kuha se na isti način kao u našoj zemlji, a dekoraciju je vlasnik Ercan Gul uzeo iz bosanskih sela.

Restoran se nalazi u Istanbulu u ulici Nispetiye.