Gastro
944

Kod Kibeta su jeli Morgan Freeman, Halit Ergenc, Eric Cantona...

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Restoran Kod Kibeta jedno je od omiljenih mjesta za posjetitelje i slavne ličnosti koje Sarajevo posjećuju za vrijeme Sarajevo Film Festivala.

Ovaj restoran danas nastoji njegovati tradiciju autentične bosanske kuhinje, a sve je krenulo od akšamluka prije 28 godina.

"Moj rahmetli svekar i svekrva su bili poprilične meraklije, pogotovo svekar, koji je pored svog posla, sebi uvijek tražio dodatni posao. Poslije posla bi došao kući sa svojim prijateljima, igrale bi se karte, uživalo se u mezi... i od tih akšamluka je sve i krenulo", govori za Klix.ba Džana Vreto, direktorica restorana Kibe mahala.

Njen svekar Sakib Vreto odlučio je da napravi restoran nazvavši ga Kod Kibeta, a porodični posao danas nastavlja njegov sin.

Kibetova slavna janjetina s ražnja

Vlasnici ovog restorana za Klix.ba navode kako je ovo mjesto za sve one koji vole da dobro pojedu, a da to bude ukusno, tradicionalno i bosanski, uz ugodan ambijent. Restoran Kod Kibeta posebno je poznat po svojoj janjetini s ražnja zbog koje dolaze gosti iz svih krajeva svijeta, a tu su i nezaobilazne pite, klepe, hadžijski ćevap, kolači i sva ostala bosanska jela.

"Pokušavamo da očuvamo tradiciju kad je u pitanju hrana i da tu ne bude puno modernističkih dodataka. Naravno, mora se uvesti i nešto moderno, ali trudimo se da toga bude što manje", kaže Vreto.

Ističe kako stranci posebno vole bosansku kuhinju.

"Mi smo navikli na tu kuhinju i odrasli na punjenim paprikama, sarmama i dolmama, a na početku smo se plašili da će strancima takva hrana biti poprilično teška i silna. Međutim, prevarili smo se, stranci vole tu hranu više nego mi sami. Mi ćemo prije otići i pojesti hamburger, dok oni uvijek žele da probaju nešto tradicionalno", kaže Vreto.

Stranci uglavnom žele probati mesna jela, dok vegetarijanci jedu bosanske pite, vegetarijanske plate s povrćem, potočnu pastrmku i sl. U restoranu radi devet kuhara, dva glavna i sedam pomoćnih. Za vrijeme Sarajevo Film Festivala nijedan od kuhara nije na godišnjem odmoru i radi se punom parom, a kapacitet restorana je nešto više od stotinu mjesta.

Jeremy Irons se zaljubio u bosansku kuhinju

Kod Kibeta su jeli brojni slavni ljudi iz svijeta filma, muzike, show businessa i sporta. Jedan od prvih koji je došao bio je slavni glumac Nick Nolte.

"On je sjedio sa mojim svekrom i pričali su kao dva prijatelja. U lijepom sjećanju mi je ostao i Jeremy Irons, koji je prvi put došao u organizaciji Sarajevo Film Festivala, a navečer je došao ponovo i zamolio nas da mu za sutra ostavimo jedan sto za njega i njegove prijatelje. Interesovalo ga je sve vezano za restoran", prisjeća se Vreto.

Kod Kibeta su dolazili Morgan Freeman, Mickey Rourke, Juliette Binoche, Danny Glover, Halit Ergenc, Eric Cantona... Pored slavnih iz svijeta filma, kao i regionalnih muzičkih zvijezda poput Severine i Željka Joksimovića, kod Kibeta su ručali i brojni političari kao što je bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je dolazio i mimo protokola, kao i skoro svi političari koji su bili u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Uposlenicima ovog restorana se uvijek unaprijed najave imena osoba koje će ih posjetiti, a ponekad i mjesec dana unaprijed, a u zavisnosti od želje organizatora, u obavezi su da to čuvaju u tajnosti. Često ih posjećuju i različite osiguravajuće kuće koje provjeravaju sigurnost restorana, no Vreto kaže kako je u pitanju standardna procedura na koju su navikli.

"Muzejski" karakter restorana uz autentične bosanske detalje

Restoran Kod Kibeta se nalazi na adresi Vrbanjuša 164, u starom dijelu grada i prilično je udaljen od samog centra. Ipak, možda je to ono što se njegovim posjetiteljima i sviđa, te baš zbog toga ovaj restoran uživa posebnu pažnju.

"Kad smo željeli otvoriti restoran, svi su bili poprilično skeptični, govorili su da nikad neće uspjeti zbog lokacije na kojoj se nalazi", govori Vreto.

Unutrašnjost restorana je projektovao Amir Vuk Zec. Pored restorana, "Kibe mahala" nudi i tri sobe za goste koje nose imena "Azra", "Emina" i "Behka", kao i brojne zanimljivosti koje mu daju "muzejski" karakter kao što je unikatni pokrivač star više od 200 godina, protkan 24-karatnim zlatom, autentični bosanski namještaj i posuđe, kao i harmonika Avde Buzara, najstarijeg harmonikaša u Sarajevu.

"Želja Avde Buzara je bila da, nakon njegove smrti, njegovu harmoniku naslijedi moj svekar. Ona danas ima počasno mjesto u restoranu. A ukoliko nam dođe neko od gostiju ko zna svirati harmoniku, moći će da se posluži", kazala je Džana Vreto.