Da li je zaista potrebno ispirati konzervirani grah i grašak prije konzumacije

"To bi moglo imati veze s činjenicom da sam godinama, dok sam prvenstveno radila kao dijetetičarka, govorila ljudima da rade upravo to. Moje je razmišljanje bilo i uglavnom još uvijek jest da konzervirani grah može imati visok udio natrija", navela je.
Ako ste relativno zdrava osoba, uredu je uživati u konzerviranom grahu bez prethodnog cijeđenja ili ispiranja. To je zato što našem tijelu treba natrij za funkcionisanje. Tek kada prijeđemo granice potrebne količine, to postaje problem.
Nutricionistica Monica Reinagel kaže da osim natrija, grah osigurava kalij, važan elektrolit za zdravlje srca, koji može pomoći u ublažavanju učinaka natrija na krvni pritisak. Ako ga ne želite ispirati, razmislite barem o tome da ga prvo ocijedite. Samo cijeđenje će smanjiti unos natrija za trećinu.
No, dijetetičarka Sara Haas dala je uvid na ovo pitanje i iz kulinarske perspektive.
"Znam da sol igra vitalnu ulogu u isticanju okusa hrane. U kulinarskoj školi stekla sam razumijevanje za okuse odnosno kada i kako dodati sol, ali to može biti teško učiniti ako imate konzervu jako slanog graha. Zato savjetujem da prvo ocijedite i isperete namirnice, ostavljajući mjesta za dodatne začine", objasnila je.
Međutim, nije samo sol ono što je zabrinjavajuće, već i tekućina. Konzervirani grah pakiran je u otopinu vode, soli i škroba. Ta otopina može ostaviti sjajni sloj na grahu, što ne utječe samo na osjećaj u ustima, već i na sposobnost graha da se prilijepi za druge sastojke u jelu i upiti te okuse.
Iako su se mišljenja među njenim kolegama razlikovala, kuharica i registrirana dijetetičarka Abbie Gellman je rekla da obično ispere i ocijedi konzervirani grah kad god ga koristi. Neocijeđenje i neispiranje može jelu dodati viskoznost, tekućinu ili drugačiji okus, što nije uvijek nešto što želi za recept.
S druge strane dijetetičarka Dana Angelo White kaže da to ima veze s onim što priprema.
"Za salate, buritose i jela s tjesteninom uvijek isperem. Oprani i ocijeđeni grah lako se miješa s drugim sastojcima, a osim toga, smanjuje se i količina natrija. S druge strane, humusu, supi i čiliju može koristiti malo te škrobne i ukusne tekućine", navela je.
Registrirana dijetetičarka Frances Largeman-Roth dijeli slično mišljenje. Ako se odlučite da ne isperete grah ili grašak, važno je samo da imate na umu da su već posoljeni.