Vrijedi znati
100

Da li je sigurno jesti krompir koji je počeo klijati?

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Krompir je neizostavna namirnica u mnogim domaćinstvima. Da li ste ikada imali dvojbu smijete li jesti proklijali krompir ili ne?

Krompir sadrži solanin, štetni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru.

Britanski naučnici s Univerziteta Lincoln ističu da toksične klice krompira mogu izazvati probavne tegobe ili glavobolju stoga ih svakako treba odrezati.

Ako je krompir mekan ili se smežurao, obvezno ga bacite, ali ostane li tvrd i "zdrav", možete ga oguliti, prema potrebi izdubiti na mjestu gdje je proklijao i koristiti za jelo.

Kako biste usporili klijanje krompira spremite ga na hladno i tamno mjesto, najbolje u kartonsku kutiju ili papirnatu vrećicu kako bi zrak mogao cirkulirati. U plastici krompir ne može "disati" pa će se i prije pokvariti.

Čuvate li veću količinu krompira, redovno ih provjeravajte pa one koji su proklijali ili omekšali izdvojite kako ne bi potaknuli kvarenje ostalih. Također, nemojte ih čuvati zajedno s lukom kako bi se usporilo starenje zbog plinova koje ispuštaju.