Majstor kuhinje
110

Čuveni Stevo Karapandža otkrio male tajne o karijeri, kuhanju za Sinatru, zagorjelom ručku...

Piše: E. Ljubčić
Stevo Karapandža (Foto: D. S./Klix.ba)
Stevo Karapandža (Foto: D. S./Klix.ba)
Najpoznatiji kuhar i jedno od najpoznatijih lica malih ekrana bivše Jugoslavije Stevo Karapandža već neko vrijeme je u penziji, no i dalje kuha s istim žarom. Ovih dana je gost Sarajeva, a u razgovoru za Klix.ba govorio je o svojim počecima, karijeri, TV kulinarstvu i kuhanju za Tita i Franka Sinatru, a između ostalog nam je priznao kako niko nije savršen te kako i njemu ponekad zagori jelo.

Nekada su ljudi širom bivše Jugoslavije svakog četvrtka sjedili ispred malih ekrana i gledali "Male tajne velikih majstora", a zatim kuhali prema receptima koje je Stevo Karapandža otkrivao u ovoj emisiji. Od tada do danas se, kaže nam, sve promijenilo pa i odnos prema kulinarstvu i gastronomiji.

"Mnogo se sve promijenilo. Kada sam se ja odlučio za poziv kuhara, momci iz ulice su dolazili i kroz prozor restorana u Karlovcu gdje sam radio gledali kako pokušavam kuhati. Tada je vladalo mišljenje da to nije muški posao, postojao je negativan pristup za mladiće kuhare, često bi u šali rekli da smrdim po gulašu. Međutim, situacija se, bar u mom slučaju, rapidno promijenila", rekao nam je Karapandža.

Najpoznatije gastronomsko ime Jugoslavije

Sa nepune 24 godine postao je šef zagrebačkog Intercontinentala koji je imao više od 100 zaposlenih, a ubrzo je postao i zaštitno lice emisije "Male tajne velikih majstora" preko koje ga je upoznala cijela bivša Jugoslavija. Kulinarska emisija koju je vodio bila je jedinstvena, a njegove knjige recepata su osamdesetih godina prošlog stoljeća prodavane u stotinama hiljada primjeraka. Danas je situacija mnogo drugačija.

"Veoma mlad sam počeo snimati tu emisiju, Jamie Oliver je u to vrijeme bio beba. Danas jedva da postoji televizija koja nema kulinarsku emisiju. U koje god doba dana ili noći da upalite TV naći ćete neki program o kuhanju. Moje zanimanje postalo je interesantno, atraktivno, traženo i dobro plaćeno. U isto vrijeme, u Hrvatskoj se osjeća manjak kuhara, slastičara, pekara, konobara... To je velika mogućnost da se mladi uključe u to zanimanje i da odmah dobiju posao. Osim toga, to je zanimanje koje omogućava putovanja po svijetu. Svi veliki kuhari su karijere gradili putovanjima po azijskim zemljama koje su jedan od veoma važnih temelja dobre gastronomije", rekao je.

Tokom četrdesetogodišnje karijere Karapandža je radio širom svijeta, no bez obzira na to stalno otkriva nešto novo kada je riječ o gastronomiji.

"Naprimjer, sinoć sam u Sarajevu probao neke specijalitete koje jednostavno nisam znao. Kulinarstvo je širok pojam i zaista nikada ne možete reći da sve znate", naglasio je dodajući kako voli bosansku kuhinju.

Danas se velika pažnja posvećuje vizuelnom efektu jela, no Karapandža naglašava da je uvijek najbitniji okus.

"Prvo okus pa onda sve ostalo. Kažu da 'vizuelno jedu oči' i činjenica je da je i to važno. Važno je da jelo lijepo izgleda, da je ukrašeno i lijepo servirano, ali to možete primijeniti samo kod hladnih jela i slastica. Naprimjer, kod gulaša to ne možete primijeniti. Nećete reći da gulaš lijepo izgleda, ali hoćete da je ukusan", pojasnio je.

Dostupnost recepata putem interneta pruža nove mogućnosti, smatra Karapandža ističući kako nam je globalizacija pružila brojne pogodnosti.

"Danas vam je dostupna enormna količina začina za koje mi prije uopće nismo znali. Bili smo sretni ako imamo jedan vanilin štapić, a danas možete kupiti deset različitih vrsta. Sve to omogućava da gastronomiju podignemo na viši nivo", rekao je.

Kuhao za Tita i Franka Sinatru

Tokom svoje dugogodišnje karijere kuhao je za mnoge poznate ličnosti, no skroman u svojoj veličini nikada nije želio njihova imena koristiti za samopromociju.

"Mene svi pitaju jesam li kuhao za Tita. Ja velim da jesam, ali kuhao sam u Zagrebu kada bi Tito dolazio u Zagreb. On bi odsjeo u svojoj vili, a mi kuhari iz Intercontinentala išli smo kuhati u njegovoj vili. Kuhao sam za Tita, ali isto tako je kuhala i žena koja je rezala salatu", kazao je uz smijeh.

Ipak, otkriva nam da je tokom rada u prestižnom hotelu Savoy u Londonu kuhao za Franka Sinatru.

"Radio sam u Savoyu gdje je Siantra odsjeo jedan mjesec. Petkom smo u kuhinji jeli samo pastu, to je bio običaj. Bilo je tu puno Italijana i jednom sam šefu rekao da ću ja napraviti špagete bolognese. Naredne sedmice rekli su mi da opet napravim špagete i priča o mojim špagetama pročula se među kolegama. Sinatra je ili čuo za to ili mu je neko rekao, uglavnom jedan dan mi je šef rekao da napravim špagete za Sinatru", ispričao je.

Ljubitelj je hrane "na kašiku", a kaže nam kako kod kuće najčešće priprema jednostavna jela.

"Moja supruga i ja živimo sami, a teško je kuhati za dvoje. Nekidan sam odlučio očistiti frižider i skuhao sam čobanac. Onda sam vidio da sam napravio čobanac za deset i više ljudi. Jeli smo taj dan pa sutradan, a ostatak smo zaledili tako da me taj isti čobanac čeka i po povratku kući. Moja supruga i ja preferiramo jednostavna jela, često spremamo pastu, jedemo puno salata, a s obzirom na to da živimo na moru na meniju je često riba", rekao je.

Na kraju razgovora nam uz smijeh priznaje kako se i njemu dogodi da jelo zagori ili bude preslano.

"Nijedan kuhar ne može reći da je sve idealno i da mu nikad ne zagori luk ili meso, naprimjer. Nekidan mi je zagorjela riba, ali to je prirodno. Dogodi se i da presolite jelo pa onda pokušavate starim trikovima dodavanja krompira ili riže koji će kao upiti so. No, nema šanse da se to popravi, ali sve je to normalno. Niko nije savršen", zaključio je Karapandža.