Dobra strana vina
20

Crveno vino u službi zdravlja i ljepote: Čuva srce i odlično je sredstvo za njegu kože

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Crveno vino je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića na svijetu. Ljubitelji vina uživaju u njegovom okusu, no crveno vino je veoma dobro za zdravlje, jer je bogato antioksidansima koji čuvaju srce, nervni sistem i štite organizam od oksidativnog stresa. Osim toga, crveno vino je odličan saveznik u njezi kože.

Brojne naučne studije pokazale su da povremeno konzumiranje crvenog vina povoljno utječe na naše zdravlje, ali i ljepotu. Iz tog razloga se crveno vino koristi u brojnim luksuznim tretmanima lica i lječilištima širom svijeta.

Crveno vino odličan je saveznik u borbi protiv starenja kože. Prisutnost antioksidansa kao što su flavonoidi, resveratrol i tanini vraćaju kolagen i elastična vlakna i na taj način usporavaju proces starenja kože. Umivanje vinom dva puta sedmično pomoći će vam da vaše bore budu manje vidljive.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Osim toga, zbog prisutnosti melatonina, hormona koji reguliše naše cikluse spavanja, uz čašu crvenog vina ćete sigurno ljepše zaspati.

Crveno vino pomoći će vam da postignete ravnomjeran ton kože, neutrališete tamne fleke na koži i vratite svom licu sjaj. Također, crveno vino je odličan saveznik u borbi protiv akni jer ima antiseptička i antibakterijska svojstva. Lokalna primjena crvenog vina na lice pomoći će vam da očistite pore, a samim tim i akne.