Važna je umjerenost
1

Četiri negativna efekta svakodnevnog konzumiranja brze hrane

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Čini se da je brza hrana na svakom uglu, a mnogi vole brze, jednostavne i često jeftine dostupne izbore. Međutim, redovno naručivanje visokokalorične brze hrane možda ne izgleda kao najzdraviji izbor.

U nastavku donosimo nekoliko nuspojava redovnog konzumiranja brze hrane. Ovo ne znači da odabir brze hrane povremeno i u malim porcijama ne može da se uklopi u vaš plan zdrave ishrane.

Možete dobiti na težini

Ako pogledate opcije u restoranu brze hrane, hamburger, pomfrit i gazirana pića mogu dodati do najmanje 1.000 kalorija ili više u jednom obroku. Ovo je posebno tačno ako birate robusnije hamburgere, veće količine pomfrita i običan sok. Unošenje mnogo više kalorija nego što je vašem tijelu potrebno na dnevnoj bazi tokom vremena može dovesti do debljanja.

Konzumirat će te manje vlakana

Ako većina vaših obroka dolazi usput, velike su šanse da vaš unos vlakana ne zadovoljava preporučene smjernice. Relativno niska dostupnost cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki i proizvoda na većini menija brze hrane čini izazovom ne samo zadovoljavanje potreba za vlaknima, već i uvođenje širokog spektra fitonutrijenata u vašu prehranu. Ishrana sa malo vlakana može imati posljedice na vaš gastrointestinalni sistem, uključujući stvari kao što je zatvor, a također nećete imati koristi od uključivanja dovoljno vlakana u vašu ishranu, kao što je smanjen rizik od raka debelog crijeva i potencijal za snižavanje holesterola u krvi.

Rizik od povećanja holesterola

Jedan od problema ishrane u većini restorana brze hrane je količina zasićenih masti koja se dodaje u jednom obroku. Na osnovu dijete od 2.000 kalorija, maksimalna granica za zasićene masti je 22 grama dnevno. Lako možete da unesete 75 posto ili više svog unosa zasićenih masti tokom jednog obroka brze hrane, a u nekim slučajevima možete da unesete 100 do 150% preporučenog dnevnog maksimuma zasićenih masti.

Dobro je utvrđeno da je unos visoko zasićenih masti povezan s povećanim LDL (ili lošim) kolesterolom, a Smjernice za ishranu 2020-2025 ne preporučuju da više od 10 posto vaših ukupnih kalorija dolazi iz zasićenih masti iz tog razloga.

Možete povećati rizik od dijabetesa

Objavljeno istraživanje pokazalo je da je konzumacija brze hrane više od dva puta sedmično povezana s većim rizikom od dijabetesa tipa 2, metaboličkog sindroma i smrti od koronarne bolesti srca. Ako imate pred-dijabetes, brza hrana neće pružiti uravnoteženu ishranu koja vam je potrebna – što uključuje da polovinu tanjira popunite povrćem, češće birate integralne žitarice i jedete nemasne proteine ​​– osim ako ne posjećujete vrlo specifične ustanove.