Turski specijalitet
24

Bulgur je jedna od najzdravijih žitarica, pripremite je s povrćem i piletinom

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bulgur je žitarica koja se dobija iz nekoliko različitih vrsta pšenice. Ukoliko ste osoba koja živi brzim životnim tempom, ova žitarica je idealna za vas. Pripema se brzo i jednostavno poput riže, a zdravstvene prednosti su mnogobrojne.

Odličan je izvor vlakana, bogata je kalijem i B vitaminom, željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom i magnezijem. Dobra je za probavni sistem, srce, a vlakna iz bulgura mogu spriječiti rak debelog crijeva.

Također, ova žitarica pomaže u normalizaciji visokog krvnog pritiska i smanjuje opasnost od srčanog udara. Osim toga, konzumacija ove žitarice pomaže u snižavanju holesterola, a dobra je i za održavanje vitke linije.

Mi vam donosimo recept s bulgurom koji možete pripremiti brzo i lako, a jelo je iznimno zdravo.

Sastojci koji će vam biti potrebni za ovo jelo su:

400 gr pilećih fileta mrkva 120 gr bulgura crvena, zelena i žuta paprika

glavica luka jedna tikvica paradajz malo maslaca so maslinovo ulje

Način pripreme:

Pileće filete isjeckajte na malo krupnije kockice. Paprike i mrkvu isjeckajte na trakice, a luk, paradajz i tikvicu na kockice.

U zagrijano maslinovo ulje stavite piletinu, posolite je i dobro ispržite. Nakon toga piletinu izvadite, a na masnoću u kojoj se piletina pekla stavite luk, mrkvu, paprike, paradajz i pržite. Dodajte tikvice, bijeli luk, a potom i piletinu.

Za to vrijeme skuhajte bulgur u posoljenoj vodi. Kada se bulgur skuha procijedite ga i dodajte u tavu s povrćem i piletinom. Stavite maslac i propržite još minutu-dvije te polužite.