Ramazan u Mostaru
74

Budući kuhari i konobari poslasticama uveseljavali prolaznike u Fejićevoj ulici u Mostaru

G. Š.
U okviru manifestacije "Ramazan u Mostaru" sinoć su, u predivno ukrašenom ambijentu Fejićeve ulice, učenici i profesori Ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole građanima i turistima dijelili poslastice i uveseljavali ih dijeleći radost ramazana.

Na šarenom štandu, nadomak monumentalne Karađozbegove džamije, budući kuhari i konobari su ponudili svim prolaznicima najljepše poslastice koje su izradile vrijedne ruke njihovih učenika uz mentorstvo iskusnih profesora praktične nastave.

Zadovoljna aktivnostima mostarskih školaraca koji su izmamili osmijeh na brojna lica, direktorica navedene škole Sabina Ćosić je ukazala na značaj obrazovanja kadrova koji su potrebni na tržištu rada, te naglasila da su ekonomija, ugostiteljstvo i turizam sadašnjost i budućnost razvoja ne samo Mostara nego i cijele BiH.

Poručila je maturante osnovnih škola da pri izboru srednje škole biraju ovu i podsjetila je da su edukovani kuhari i konobari danas izuzetno traženi, te da je na sceni nedostatak te radne snage kako u BiH tako i u drugim turističkim destinacijama.

Istaknula je kako je njihova prednost svakako novootvoreni restoran u sklopu škole koji nudi mogućnost za usavršavanje budućih kuhara i konobara, pod budnim okom profesora praktične nastave, inače iskusnih šefova mostarskih kuhinja.

Učenici i predstavnici škole zahvalili su se svima koji su ih posjetili na štandu, naročito najmlađim posjetiocima koje su darivali šarenim slatkišima.

Podsjetimo, ova škola je nedavno obilježila i 30 godina postojanja, tokom kojih je napredovala i iznjedrila brojne generacije danas uspješnih ljudi.

Inače, večeras će u prelijepom ambijentu koji krasi Fejićevu ulicu, u sklopu iste manifestacije, biti održan zajednički iftar za sve građane Mostara, a povod okupljanja je i odabrana noć Lejletul-kadr koja nastupa večeras s akšamom.