{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brutalno osvježavajuća ili seksistička: Reklama za Sprite uzburkala javnost

4.8.2016. u 08:40
8
27
Brutalno osvježavajuća ili seksistička: Reklama za Sprite uzburkala javnost
8
"Vidjela je više plafona nego Michelangelo", "Nisi ti popularna, ti si laka" samo su neke od poruka nove reklame za Coca-Colino piće Sprite, o kojima se ovih dana mnogo govori.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Iako se koristi hashtagom #BrutallyRefreshing, pitanje je da li je ova reklama brutalno osvježavajuća ili samo brutalna, piše BBC.

Reklamna kampanja pokrenuta u Irskoj ciljala je na muški dio populacije s obzirom na to da se u njoj navodi kako "slavi one koji imaju hrabrosti da kažu kako stvari stoje". Također u njoj se navode dvosmislene poruke poput "Jedno umakanje nikad nije dovoljno".

"Neko je zaista odobrio ovu odvratnu mizoginu reklamnu kampanju?", upitala se jedna korisnica Twittera, dok su drugi dodali hashtag #everydaysexism.Web stranica Joe.ie, na kojoj je reklama najviše i primijećena, izvinila se korisnicima i obećala njeno uklanjanje ističući da stavovi izneseni u reklami nisu stavovi njihovog portala.

Glasnogovornica Coca-Cole je izjavila: "Žao nam je ako je naša kampanja u Irskoj bilo koga uvrijedila. Cilj nam je bio pružiti duhovit prikaz niza situacija. Od pojave na tržištu Irske Sprite se vezuje uz individualnost i samoizražavanje te ćemo uvijek činiti sve da se reklamiramo na najvišem nivou. Svjesni smo da ovom prilikom sadržaj nije ispunio standarde i mi se izvinjavamo. Kampanja je završena i više se neće pojavljivati".

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: