Wok Bar Snogu
450

Bračni par pokrenuo mali lanac wok barova, nakon Sarajeva i Dubrovnika restoran otvorili u Zagrebu

S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Snogu u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Prvi Street Wok Bar "Snogu" u Sarajevu 2014. godine otvorili su supružnici Armin Hadžić i Sarah Čerkez. Kasnije je par otvorio svoj restoran u Dubrovniku, a odnedavno i Zagrepčani mogu uživati u kulinarskim sepcijalitetima Street Wok Bara "Snogu".

Upornost, originalna ideja, sreća, puno žrtve i naporan rad doveli su mlade supružnike do ostvarenja snova. Budući da se i prije nego je otvorio "Snogu" Armin bavio ugostiteljstvom, on u ovom restoranu vodi kuhinju i personal, a Sarah je zadužena za marketing i papirologiju.

"Poželio sam da otvorim nešto i Sarajevu. Moja supruga Sarah je u to vrijeme aktivno živjela i radila u Milanu i često sam tamo boravio. Tamo ima dosta wok to go fast foodova i pomislio sam kako to treba i Sarajevu. Kada smo našli prostor, odlučio sam završiti školu kuhanja za wok u Milanu, na akademiji 'Accademia dello Chef' pod palicom Giuseppea Siesta i tu sam usavršio wok kuhanje. Sosovi koje pravim su prema mojim receptima. Tu rado i danas eksperimentišem i istražujem. Ove godine sam ubacio dva nova sosa: koko-kari i kikiriki, a trenutno radim na još jednom novom sastojku za wok koji planiram ubaciti početkom sljedeće godine", kazao nam je vlasnik restorana Armin Hadžić.

Fast food bez hljeba

Otkriva nam kako je bilo veoma teško odlučiti se za otvaranje zdravije verzije fast fooda, jer je i on sam veliki gurman te se pitao kako će naši sugrađani reagirati na fast food u kojem nema hljeba.

"Volim ćevape, pite, kebabe, hamburgere i bojao sam se kako će sugrađani reagirati na wok gdje nema naprimjer hljeba. I istina, to je bilo često pitanje kada smo tek otvorili: 'Imate li hljeba ili somuna da pomažem ovaj sos?' Danas su se naši klijenti navikli i znaju kako se jede kod nas", kazao nam je.

Budući da je prostor u Sarajevu bio mali i u prometnoj ulici, gdje je puno prolaznika, cijeli projekt se zasnivao na tome da se hrana kupi i nosi. Arhitekti Harun Čerkez i Sabina Hodović koji su radili na projektu došli su na ideju da se restoran zove "Snogu".

"'Snogu' je kod nas čest izraz koji se čuje kada želite nešto napraviti 'nabrzinu'. Svidjelo nam se i od tada smo sve objekte odlučili zvati 'Snogu'", objasnio nam je.

Budući da je Street Wok Bar "Snogu" u Sarajevu doživio veliku popularnost, odlučili su se da restorane otvore i u Dubrovniku i Zagrebu. Kaže nam da je ovaj uspjeh čist splet okolnosti, sreće i sudbine.

"Dubrovnik je grad koji volim i često sam tamo ljetovao s prijateljima, a supruga je tamo provela djetinjstvo. Kada smo našli prostor, odlučili smo da preselimo u Dubrovnik. Poslije toga, istina, sponatno smo razmišljali o još jednom gradu u Hrvatskoj i desio se Zagreb. Sada smo tu, puno radimo i pokušavamo staviti posao na noge. Nadam se da ćemo uspjeti", kaže nam.

Hrana i za vegane

Zagrepčani i Dubrovčani su odlično reagirali na ovu hranu, iako napominje da su u Dubrovniku njihovi gosti pretežno turisti, ali i da imaju stalne goste kojima se wok veoma dopada. Ono što je specifično za "Snogu" jeste da u ponudi imaju i meni za vegane.

"Iako ja volim meso, moja supruga ga ne jede često i od početka je insistirala da imamo ponudu i za vegetarijance i za vegane. Tada sam i naučio da je to različito (smijeh). Za mene je meso meso, ali vjerovao sam joj i vrlo brzo sam se i sam uvjerio da ima puno klijenata koji žele vegi wokove. Posebno stranca. U Sarajevu konkretno sve iz ponude možete napraviti u 'vegi' varijanti: vegi wok s nudlama ili za vegane sa staklenim (rižinim) nudlama, fusilima ili rižom. Tortilje isto tako mogu biti vegi, kao i naše salate", objašnjava nam.

U Sarajevu je najpopularnije jelo piletina s rižom ili nudlama, a u ponudi još imaju wok s nudlama, fusilima ili rižom. Kupci dalje biraju glavni sastojak: biftek, teletinu, piletinu, škampe, losos ili mix (teletina + piletina), potom izaberu povrće i sos.

"Sosovi su naši specijaliteti: slatko-ljuti, mexico, slatko-kiseli, teriyaki, cream, koko-kari, kikiriki i kari. Pored wokova imamo i svježe salate i novost od prošle godine, a to je China meni. U Dubrovniku imamo kuhara iz Šangaja i on mi je prenio nekoliko autentičnih kineskih jela. Možete probati Kung Pao piletinu, Terijaki piletinu, proljetne rolnice i Szechuan biftek", kaže nam.

Armin nam je kazao da trenutno nema u planu širiti lanac svojih restorana te da je trenutno fokusiran na to da "Snogu" zaživi i u Zagrebu. Svim mladim ljudima dao je savjet da slijede svoje snove i ne odustaju, jer je za uspjeh potrebno mnogo truda, rada i odricanja.

"Kada smo otvorili restoran u Sarajevu radio sam po 15 sati dnevno, isto tako i u Dubrovniku, gdje i dalje u sezoni radim po cijeli dan i noć. Radimo do pet ujutru. Pa evo i sada, u Zagrebu, odem u kuhinju oko 10 sati ujutro i radim do 16 ili 17 sati. Odmorim kući do 19 i onda opet do zatvaranja, tačnije do ponoći, a vikendima i duže. Nemam slobodne dane, nemam praznike, Novu godinu sam posljednje četiri godine dočekao u kuhinji. Sve su to žrtve koje su potrebne da bi nešto bilo uspješno i da bi se rezultati vidjeli. Mi 365 dana u godini svaki trenutak živimo za ovaj projekt", kazao nam je na kraju razgovora Armin.