Kratko i slatko
3

Božićni kolačići u obliku jelke koji će upotpuniti pretprazničnu atmosferu

Klix.ba
Fotografija: Delish
Fotografija: Delish
Za pripremu božićnih kolačića u kojima će uživati cijela porodica vam je potrebno malo sastojaka i vremena, a u pripremi može učestvovati cijela porodica.

Prije nego pripremite kolačiće potrebna vam je smjesa koju ćete napraviti od jedne četvrtine šolje smeđeg šećera, dva mala maslaca, mrvicu soli i vanile, jedne velike kašike mlijeka i pet kašika brašna. Osim toga su vam potrebne mrvice čokolade koje idu direktno u smjesu.

Priprema tijesta:

  1. Izmiješajte puter, smeđi šećer, so i vanilu
  2. Pomiješajte jednu kašiku mlijeka, polako dodajte brašno kašiku po kašiku dok se ne stvori čvrsta struktura tijesta
  3. Na kraju dodajte čokoladne mrvice i izmiješajte ih u tijestu.

Priprema kolačića:

  1. Zagrijte rernu na 170 stepeni, a u tepsiju postavite papir za pečenje. Na papir postavite tri kuglice tijesta različite veličine i pecite pet minuta, zatim uklonite dvije najmanje kuglice i nastavite peći još tri do četiri minute. Zatim ih izvadite, ugasite rernu i ostavite da se ohlade.
  1. Uzmite veliku posudu i u njoj izmiksajte pola kocke putera dok se skroz ne smrvi. Dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije, malo soli i šlaga te nastavite miješati. Zatim dodajte boju za hranu i izmiješajte dok sva smjesa ne poboji. Prebacite sve to u kesicu iz koje ćete ukrašavati kolačiće.

  2. Na najveći komadić ohlađenog kolačića stavite zelenu kremu te zatim poklopite malo manjim kolačićem pa ponovo stavite kremu i na kraju stavite najmanji kolačić. Na vrh postavite zvjezdicu, a kolačić pospite šarenim mrvicama.