Gastro
39

Bosanski dukat na Bjelašnici: Proglašenjem najboljih završeno takmičenje kuhara i gastronoma

FENA
Četvrti International Sarajevo Gastronomy Festival "Bosanski dukat", koji je održan u hotelu Maršal na Bjelašnici, završen je jučer, nakon druženja bh. i regionalnih kuhara te brojnih gostiju.

Prije svečanog zatvaranja proglašeni su i najuspješniji kuhari finalisti u takmičarskom dijelu manifestacije. Prvo mjesto pripalo je Damjani Majetić, drugo Ružici Jukčić, treće Sadžidi Hadžipašić, četvrto Aleksandru Simjanovskom, a peto Nenadu Stanišiću.

Također, najbolja takmičarka u kategoriji "jelo od iznutrica" bila je Ružica Jukčić, a u kategoriji "moderna kuhinja" Damjana Majetić.

Takmičari iz poslastičarstva tokom trajanja festivala pokazali su kreativne radove na zadanu temu "Zima", a najboljom je proglašena torta Josipa Bošnjaka, koji je bio i najuspješniji kuhar u kategoriji artistika.

"Bosanski dukat" je privukao veliki broj posjetitelja koji su imali priliku vidjeti kulinarska umijeća bh. i regionalnih takmičara, ali i degustirati vrhunska domaća i strana vina, mliječne, pekarske, mesne, slastičarske i mnoge druge delicije iz bh. gastro ponude.

Festival "Bosanski dukat" organizira Udruženje gastronoma "Gastro kutak" i odbor poznatih bh. kuhara koji čine Hamid Hadžić, Igor Božić i Dragan Šljivić, a ove godine okupio je više od 100 kuhara i turističkih radnika iz 13 država, saopćili su organizatori.