Biste li ih probali?
148

Bizarna jela koja su prilično popularna u Kini

DP
Lokalno stanovništvo u mnogim državama konzumira hranu koju mi možda smatramo bizarnom, ali Kina ima uvjerljivo najraznovrsniju ponudu hrane na svijetu.

Možete prošetati bilo kojom ulicom i naići ćete na ukusne delikatese, turističke poslastice, ali i na one namirnice i jela koja su prilično odvratna. Neka od ovih jela poznata su po svom okusu, neka po tome što su jedinstvena, a treća zbog svojih medicinskih svojstava. Njihova jela mogu biti napravljena od životinja, biljaka, insekata, bilo čega što je jestivo. Postoji jedna izreka o Kinezima koja je, ako malo bolje razmislite, potpuno istinita: "Kinezi jedu sve što ima četiri noge osim stolova i stolica, i sve što leti, osim aviona".

Balut

Mnogi od nas konzumiraju jaja, jer su veoma hranjiva. Kinezi i još neki narodi jedu jaja na veoma drugačiji način, način koji se zove balut. Balut je dijelom razvijeno pileće ili pačje jaje koje je bilo u inkubatoru između 14 i 21 dan, nakon čega je skuhano i servirano za jelo, prenosi List Verse.

Balut je veoma popularna ulična hrana koja se može naći na uličnim štandovima s hranom. Možda vam zvuči grozno da neko može pojesti djelomično razvijenu patku, ali ovo jelo se smatra delikatesom u mnogim mjestima. Oplođeno jaje se kuha otprilike 25 minuta i jede se dok je još toplo. Oni koji su probali, kažu da žumanjak ima bogat i kremast okus. Neka jaja sadrže kosti i perje, koje je također jestivo. Lokalno stanovništvo smatra da kosti i perje u jajima mogu muškarce koji ih pojedu učiniti mišićavijim.

Dudov svilac

U mnogim kulturama razni insekti smatraju se delikatesom. Lokalno stanovništvo u Kini obožava jesti dudove svilce. Okus ovih buba sličan je okusu škampa ili rakova.

Dudovi svilci mogu se naći na lokalnim tržnicama i marketima. Oni se pripremaju na razne načine, ali ih možete kupiti zamrznute ili u konzervi. Dudov svilac na kineski način često je pomiješan s povrćem, umakom od soje i začinima. Tipično se služi uz rižu ili tjesteninu. Ako ste ipak više ljubitelj slatkog, možete probati i dudove svilce prelivene čokoladom.

Ovčji penis

Ako želite povećati libido, Kinezi imaju bizarno jelo koje vam može pomoći. Ovčji penis služi se s penisima i testisima drugih životinja, a servira se kao lijek za te probleme. Restoran Guolizhuang u Kini služi sve vrste jela sa životinjskim genitalijama.

Lokalno stanovništvo uživa u okusu ovog jela, ali također vjeruje da je ono dobro za zdravlje. Većina posjetitelja restorana su muškarci koji žele poboljšati potenciju i seksualnu izdržljivost. Kinezi vjeruju da mogu obnoviti određene dijelove tijela, ako konzumiraju obroke koji su puni tih dijelova samo životinjskog porijekla. Testisi i penisi raznih životinja se koriste da bi se poboljšalo seksualno zdravlje. Umjesto da popijete lijek, probajte ovu jedinstvenu kinesku metodu.

Supa od ptičje sline

Jedna od najbizarnijih stvari koje Kinezi jedu je kontroverzna supa od ptičje sline. Ova delikatesa se zapravo radi od gnijezda posebne vrste čiope. Ova mala ptica nastanjuje jugozapadnu Aziju, živi u pećini kao šišmiš. Njihova gnijezda napravljena su od njihove sline, koju proizvode žlijezde koje im se nalaze ispod jezika. Gnijezdo, koje ova ptica napravi od sline, stvrdne se kad dođe u dodir sa zrakom.

Ova supa se priprema tako što se gnijezdo prvo potopi u vodu, pa se zatim polako kuha na pari. Tekstura gnijezda je mekana kao žele, ali nema neki poseban okus. Lokalci ovu supu redovno konzumiraju zbog zdravstvenih benefita. Vjeruje se da ako redovno budete jeli juhu, očuvat ćete svoju mladost.

Škorpioni na štapiću

Ako se nađete u Kini i želite probati ludu grickalicu, probajte škorpione. Ovi mali škorpioni su isprženi i servirani na drvenom štapiću. Oni se mogu naći na ulicama popularnih kineskih gradova kako mame turiste probati nešto novo i ludo. Budući da su škorpioni tanki, tako isprženi veoma su hrskavi. Kinezi vjeruju da konzumiranje škorpiona može izliječiti određena medicinska stanja.

Pileći testisi

KFC nudi nekoliko vrsta piletine na svom jelovniku, ali ako želite pileće testise, morat ćete ih potražiti na drugom mjestu. Vjeruje se da ova sočna delikatesa poboljšava kožu kod žena, a muškarcima pojačava seksualnu izdržljivost. Dostupni su rozi i crni, a veličina im varira od 2,5 cm do 5 cm.

Izgledaju kao male kobasice, a da bi ostali mekani, kuhaju se veoma kratko. Kada ih zagrizete, sok vam ispunjava usta. Nakon što se isprže ili skuhaju, testisi imaju blag okus, pa ih je najbolje služiti uz rižu i tjesteninu.

Prženi morski konjici

Morski konjic je najslađa mala morska riba koju možete pronaći u moru, ali je osim mora možete pronaći u obliku grickalice na ulicama Kine. Morski konjic je po konzistentnosti sličan lignji i veoma je slan. Najčešće ih možete pronaći u supama ili na kebabu. Morate ih pažljivo jesti, jer sadrže oštre dijelove koji vam se mogu zaglaviti u desnima i zubima.

Kinezi vjeruju da konzumiranje morskih konjica ima određene benefite. Mnogi lokalci ga konzumiraju, jer smatraju da je to odličan lijek za povećanje energije i poboljšanje seksualnih performansi. Oni se mogu miješati s raznim biljem i kuhati se kao čaj. Taj napitak liječi astmu i seksualnu disfunkciju kod muškaraca. Nažalost, izgleda da se zbog povećane potražnje na tržištu populacija morskih konjica smanjuje.

Žele od kornjačinog oklopa

Kornjačin žele poznat je kineski desert. Tradicionalno se pravi od raznih tipova donjeg dijela kornjačinog oklopa i mješavinom nekoliko začina. Većina želea se radi od običnih i dostupnih tipova kornjača da bi cijena želea ostala niska, ali postoje i ekstremno skupe opcije koje se rade od sastojaka egzotičnih vrsta kornjača. Neki želei od kornjače više ni ne sadrže sastojke od pravih kornjača.

Ova delikatesa se također koristi u medicinske svrhe u Kini. Smatra se da može poboljšati cirkulaciju, rast mišića i vratiti bubrežnu funkciju. Ovaj žele najčešće je smeđe ili crne boje, pomalo gorkog okusa, ali mogu se dodati razni zaslađivači kako bi se poboljšao ukus.

Supa od šišmiša

Nakon što se prokuha u pilećoj juhi, cijeli šišmiš se sa supom stavlja u posudu. Šišmiš se reže nožem i vilicom, a juha se jede kašikom, s iznutricama. Dlake su dio juhe, kao i membrane šišmiševih krila.

Ovo jelo navodno je preukusno, ali izgleda prilično nejestivo. Šišmiši su sposobni prenijeti veliki broj bolesti na ljude, pa se ova praksa konzumiranja smatra pogrešnom.