Gastro
4

Bitka za zdravlje: Četiri američka grada žele oporezovati gazirana pića

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Pojedine lokalne zajednice u SAD-u kreću u borbu protiv gaziranih pića koja u američkom društvu igraju značajnu ulogu u smanjenju kvaliteta života građana.

Čelništva četiri grada u Sjedinjenim Američkim Državama uskoro će se izjasniti o mogućnosti oporezivanja gaziranih pića.

Glasanje će se održati 8. novembra, a u pitanju su Boulder (Colorado), San Francisco, Oakland i Albany (Californija). Boulder bi mogao na gazirana pića oporezovati sa dva centa na 30 mililitara, dok bi californijski gradovi to mogli uraditi sa jednim centom na 30 militara.

Ovo ne bi bio prvi put da se neka američka lokalna samouprava opredjeli za oporezivanje gaziranih i slatkih pića, a u cilju smanjivanja njihove upotrebe te povećanja lokalnog budžeta.

Californijski grad Berkeley uveo je porez na gazirana i slatka pića u maju 2015. godine čime je kupovina spomenutih proizvoda pala za čak 22 posto.

Iz tog razloga sličan rezultat očekuju i četiri spomenuta grada ukoliko vlast usvoji predložene mjere za poboljšanje zdravlja stanovnika.