Brojni načini pripreme
30

Bijelu rižu zamijenite crvenom: Zdrava, ukusna i zabavna namirnica na vašoj trpezi

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako je bijela riža jedan od osnovnih sastojaka u kuhinjama većine domaćinstava, vrijedi probati i crvenu rižu koja vas može očarati svojim ukusom, ali i zabavnim izgledom na trpezi.

Crvena riža je orašasta i hrskava, a velika je prednost što je možete konzumirati i vruću i hladnu, zbog čega je odlična i kao prilog uz glavno jelo ili kao zasebna salata. Uz to je dovoljno čvrsta da je možete oblikovati kako god želite i kombinovati s puno drugih okusa, uključujući orašaste plodove i suho voće, što je čini dobrim izborom i za praznični jelovnik.

Ipak, crvenoj riži treba malo više vremena za kuhanje nego bijeloj. Na primjer, jednu punu šolju crvene riže je potrebno kuhati od 35 do 40 minuta. Prije kuhanja rižu blago prepržite na puteru, a potom dodajte dvije šolje kipuće vode, smanjite vatru, poklopite šerpu i ostavite da se kuha. Po potrebi možete dodati još vrele vode.

Kuhanu rižu ocijedite i poslužite kako želite. Odličan trik je da je prelijete sosom od vrelih višanja, pistacija i maslinovog ulja. Po želji možete dodati soli i bibera. S druge strane, crvena riža odlično se kombinira i s bijelim lukom, paradajzom, tikvicama i bilo kojim drugim povrćem. Tako pripremljena je odličan prilog uz mesni obrok.

Pored toga što je zabavna u kulinarstvu zbog njene svestrane upotrebe, crvena riža je izuzetno zdrava. U narodnoj kineskoj medicini koristi se za probavne i crijevne probleme te za cirkulaciju krvi. Danas se također provodi niz kliničkih ispitivanja crvene riže zbog njenog značajnog utjecaja na snižavanje holesterola.

Za razliku od bijele riže, crvena riža obiluje brojnim vitaminima i vlaknima, što znači da pruža više energije, a manje ugljikohidrata. Stoga je jedna od čestih namirnica koje konzumiraju sportaši.