Ukusna kombinacija
62

Baklava cheescake je spoj dva omiljena slatkiša koji je osvojio društvene mreže

N. O.
Foto: Instagram/eksplozija_slatkog
Foto: Instagram/eksplozija_slatkog
Baklava cheesecake spoj je mnogima omiljene dvije slastice, a za ovim slatkišem "poludjeli" su na društvenim mrežama te je jedan od najpopularnijih recepata.

Food blogerica Veldina koja se krije iza profila eksplozija_slatkog na Instagramu podijelila je recept za ovaj slatkiš koji je osvojio društvene mreže.

Također, na TikToku se može pronaći niz različitih verzija koje podrazumijevaju korištenje različitih orašastih plodova.

Sastojci:

Za fil 1: 100 g oraha ili pistacija, 2 kašike toplog maslaca, 60 g šećera u prahu. 7/8 komada jufki za baklavu, šećer u prahu za posipanje jufki, 50 g otopljenog maslaca.

Šerbe: 3/4 čaše šećera (2 dcl), 3/4 čaše vode, 1 vanilin šećer, nekoliko kapi cijeđenog limuna.

Za fil 2: 600 g grčkog jogurta, 2 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike čvrstog jogurta, 1 jaje, 2 kašike brašna. Dodatno: pistacije za posipanje.

Priprema:

Prvo napravite šerbe, dodate sve osim limuna, kad provre kuhati 10 minuta i pred sam kraj dodati par kapi limuna. Ohladiti. Uključite rernu na 200°. U kalup redati kore ukrug i svaku premazati maslacem i vrlo malo posipati šećerom u prahu dok ne potrošite. Ostatak kora koji ide preko kalupa odstranite nožem. Staviti u zagrijanu rernu na 200° da se kore zapeku na četiri minute i izvaditi. Smanjite na 160°, na toj temperaturi pecite baklavu jedan sat.

Prije toga, napravite mješavinu orašastih plodova ili po izboru samo jednu vrstu. Tu se doda šećer i maslac i promiješa, prvo taj fil ide na zapečene kore. Onda pravite drugi fil. Pomiješaju se svi sastojci, bez grudvica. Prelije se preko prvog fila i stavi se na pečenje - na 160° jedan sat. Pečeno je kada su se listovi fiksirali s filom, a sredina se lagano ljulja. Na vrh posuti pistacije. Ostaviti na hlađenje 15 minuta pa rubove i vrh preliti sa zaljevom.