Nazvan "bavette"
216

"Alternativa mesu": Pogledajte kako se printaju 3D bifteci

M. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Izraelski startup Redefine Meat u utorak je proširio svoje poslovanje u Evropu, gdje se nada da će do kraja sljedeće godine doći do mnogo restorana i prvi put poslužiti svoje komade "alternativnog mesa".

3D odštampana zamjena za govedinu predstavljena je u Izraelu, kao i u Njemačkoj, Holandiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Mješavina proteina soje i graška, slanutka, cvekle, nutritivnog kvasca i kokosove masti oponaša biftek poznat kao bavette.

Kompanija, koja je do sada radila sa oko 150 restorana u Izraelu, rekla je da će cijeli rezovi proširiti privlačnost alternativnih mesnih proizvoda koji su uglavnom bili ograničeni na jela od mljevene govedine, uključujući hamburgere i kobasice.

"Ovo je izvor novca. To je razlog zašto imamo meso", rekao je izvršni direktor Eshchar Ben-Shitrit.

Njihovi veći komadi alternativnog mesa su složeniji za proizvodnju i još uvijek se razvijaju.

"Povećavamo kapacitet. Svaka serija koju napravimo je pet puta veća od prethodne serije. Dakle, mijenjamo mašine, protok i također mijenjamo atribute proizvoda", rekao je.

Kompanija planira izgraditi pet fabrika širom Izraela, Evrope, Sjedinjenih Država i Azije u narednih nekoliko godina.

Kako tehnologija napreduje i poboljšava ukus i raznovrsnost alternativnog mesa, prodaja u ovom sektoru mogla bi dostići 140 milijardi dolara do 2029. godine, što je oko 10 posto svjetskog tržišta mesa, procjenjuje Barclays.

Redefine Meat je ranije objavio da je osigurao 35 miliona dolara sredstava i rekao da je prikupio i veći iznos, ali ne želi otkriti koliko.

"Sakupili smo najveći iznos koji je ikada prikupila izraelska kompanija za alternativno meso," rekao je Ben-Shitrit.

Ranije ove godine izraelska Aleph Farms, koja razvija metodu za uzgoj mesa u laboratoriji iz ćelija krava, prikupila je 105 miliona dolara.