lifestyle
0

Garfield uskoro i na filmu

NINA
Mačak Garfield, "najveća lijenčina" u svijetu crtića i stripa, čije dogodovštine svakodnevno objavljuje više od 2.500 listova u svijetu, uskoro će se pojaviti na velikom platnu i na videoigricama.

Za ovog debelog narandžastog mačka, ciničnog egoistu, u životu postoje samo dvije stvari: lazanje i spavanje.

"Možda i postoji nešto bolje u životu, ali čisto sumnjam", jedna je od njegovih glavnih izreka.

Ovo pravilo ne važi i za njegovog idejnog tvorca Amerikanca Jima Davisa (58) koji je Garfieldu posvetio cijeli svoj život.

"Ja sam sretan čovjek jer radim ono što volim", izjavio je nedavno novinarima ovaj duhoviti čovjek.

Garfield, koji je prošle godine proslavio svoj 25. rođendan, snimio je dugometražni crtani film "Garfield na filmu" sa glasom Bill Murray (Izgubljeni u prijevodu), koji će izaći 11. juna u Sjedinjenim Američkim Državama, a ubrzo potom i u Evropi.

Na jesen, Garfield kreće u pohod na računara i konzole sa serijom video igrica, koje će, kako tvrdi Davis biti rađene u "duhu" stripa.

U međuvremenu, Garfield će se i dalje svakodnevno pojavljivati u formi stripa u 2.570 listova širom svijeta, rekord koji je službeno registriran i u Guinnissovoj knjizi.

"Svakog dana, Garfield čita blizu 263 milijuna ljudi", kaže Jim Davis koji je nacrtao više od 9.100 stripova od 19. juna 1978, datuma rođenja narandžastog mačka.

Jim Davis objašnjava svoj uspjeh lakoćom s kojom se svaki čovjek može identificirati s Garfield: "svi bismo bili kao i on, lijeni i egoisti da možemo".

Njegova jedina ambicija je, kako kaže, da "nasmije ljude".

Zato isključuje svaku aluziju na politiku koju malo prati. "Dugo sam vjerovao da je OPEK naziv za pastu za zube", priznaje Davis.

On, međutim, pridaje veliku pažnju obrazovanju od kada su mu mnogi roditelji rekli da Garfireld pomaže njihovoj djeci u čitanju.

Zato je popularnost mačka stavio u službu američke mreže biblioteka, učenju engleskog jezika u Kini ili, kao proljetos, na internet siteu koji pomaže djeci da izaberu najbolji vid obrazovanja.