{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Futurolozi predviđaju duži i bolji život

F
FENA
17.2.2008. u 12:18
0
0
Futurolozi predviđaju duži i bolji život
0
Futurolozi predviđaju duži i bolji život
Poništavanje posljedica starenja, reprogramiranje gena u sprečavanju bolesti i proizvodnja čiste energije neki su od najvećih izazova u narednih 50 godina, navodi grupa stručnjaka na skupu Američkog udruženja za unapređenje nauke, u Bostonu, prenosi The Guardian.
Tempo tehnološkog napretka je takav da će u idućih pola stoljeća biti 30 puta brži nego do sada, i dovesti do promjene svijeta, smatraju futurolozi.

Bolje razumijevanje našega genetskog koda dovest će do "personalizirane medicine", tako da će ljudima biti prepisivani individualni tretmani i specijalni lijekovi tačno po njihovoj mjeri.

Svijet će se oslanjati prvenstveno na sunčevu energiju, a bit će pronađeni i načini da se ugljični dioksid u atmosferi "hvata" i skladišti te tako spriječi pregrijavanje planete.

Veliki napredak bit će ostvaren i u razvoju vještačke inteligencije - "inteligentni nano-roboti će biti uveliko prisutni u ljudskoj sredini, ljudskim tijelima i mozgu, omogućivši dramatično duži život, mogućnost potpunog utapanja u virutalnu stvarnost i poboljšanje ljudske inteligencije", prenosi Guardian.

Ali ništa od ovog se neće dogoditi ako za to ne postoji ekonomska i politička volja; jeftinije i za okolinu štetnije tehnologije će i ubuduće biti popularnije u odnosu na one naprednije, čistije i skuplje, kažu američki stručnjaci, prenosi Guardian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: