Inspirativna priča
184

Francuski ljekar ima 98 godina i još uvijek se brine za pacijente tokom pandemije

E. Sk.
Bliži se 99. rođendan doktora Christiana Chenaya, ali on i dalje brine o svojim pacijentima tokom pandemije koronavirusa.

On je najstariji francuski ljekar i nakon 70 godina služenja kaže da još uvijek želi pomoći ljudima u zaboravljenom predgrađu Pariza.

Prije epidemije čekaonice u mirnoj ulici u pariskom predgrađu s malim primanjima bile su toliko pune da su pacijenti čekali u redovima na trotoaru. Neki iz dalekih krajeva doputovali bi tamo već u četiri ujutro kako bi bili sigurni da će doći na red, piše BBC.

Chenayova odluka da nastavi raditi dijelom je posljedica nedostatka lokalnih porodičnih ljekara u Francuskoj.

Iako zemlja ima reputaciju jednog od najboljih svjetskih zdravstvenih sistema, nedostatak ljekara opće prakse dostigao je krizni trenutak. Problem je najočitiji u ruralnim područjima gdje se milioni bore da pomognu.

"Uskoro ću napuniti 99 godina, trebalo bi da smanjim svoju aktivnost iz više razloga. Radim sporije nego ranije, to je istina. Nemamo mogućnost izolacije ljudi, nemamo načina da znamo ko je bolestan, a ko ne. Bio sam u kontaktu s dosta bolesnih ljudi koji su vjerovatno bili pozitivni na koronavirus, bilo bi iznenađujuće da i ja nisam pozitivan, pogotovo jer sam jedno vrijeme imao simptome", rekao je dr. Chenay.

Međutim, nakon toga doktor Chenay je morao prekinuti sastanke licem u lice i otići u karantin nakon što je počeo dobijati ​simptome koronavirusa.

"Morao sam se povući, nisam imao zaštitu. Ne bih mogao pomagati ljudima, bio bih žarište virusa, centar zaraze, to je nemoguće", komentirao je Chenay, piše Al Jazeera.

Doktor veteran liječio je bolesnike od tifusa tokom drugog svjetskog rata. Chenay je počeo raditi kao ljekar opće prakse u ovom području Val-de-Marne prije gotovo 70 godina. Nadmašio je vlastitog sina koji je također radio kao ljekar, ali se penzionisao u 67. godini.

Sada, nakon završetka njegove karantine, doktor se vraća na posao održavajući virtualne konsultacije putem telefona i interneta.