lifestyle
23

Fotografije prirode koje ostavljaju bez daha: Život u svim svojim prekrasnim oblicima

Klix.ba
Udruženje fotografa The Society of Nature and Wildlife Photographers organizovalo je izbor najbolje fotografije pod nazivom "Living Planet". Stotine fotografije koje su ušle u izbor prikazuju sve ljepote prirode i života na Zemlji, od malih kornjača koje se prvi put kreću do predivne polarne svjetlosti na nebo iznad Islanda.

Pobjednik takmičenja je David Bladon iz Sjeverne Irske koji je uslikao bubamaru na žutom cvijetu.

"Vrijeme je bilo čudno. Sunce i kiša su se smjenjivali i bilo mi je dosadno. Svaki put kada je sunce izašlo tražio sam insekte i bića koja bih mogao uslikati . Kada sam vidio bubamaru i boje bio sam oduševljen", rekao je Bladon.

Fotograf Debashis Mukherjee iz Kalkote uslikao je bebe kornjače koje su krenule u prvu šetnju plažom Rishikulya Sea u Indiji. Uslikao ih je kada je sunce izlazilo.

"Indija ima čast da svake godine bude domaćin rituala 'arribada', odnosno masovnog dolaska španskih morskih kornjača koje se gnijezde na ovoj obali. One se obično nalaze u Tihom ili Atlantskom okeanu", rekao je Mukherjee.

Tu su i neobične fotografije jelena, sove, ježa, komaraca i drugih insekata, te predivni pejzaži širom svijeta. Uživajte u fotografijama koje predstavljaju život u svim svojim prekrasnim oblicima.