Upratite ih
13

Znakovi koji pokazuju da ste odradili pravilan trening

A. B.
Poenta je da vježbate što jače u što kraćem vremenskom intervalu / Ilustracija: Shutterstock
Poenta je da vježbate što jače u što kraćem vremenskom intervalu / Ilustracija: Shutterstock
Vježbanje predstavlja više od načina da lijepo izgledate. Zahvaljujući treniranju imate više energije, samopouzdanja i imate mnogo fizičkih i psihičkih benefita. Ipak, nekada se desi da ne trenirate pravilno, a ovi znaci će vam pokazati da li ste odradili dobar trening.

Ponekad se možda osjećate usred vježbanja kao da ne možete više trenirati, a zapravo tada imate mnogo više energije nego što možete zamisliti.

Ipak, kvalitetan trening ne mora trajati dugo jer je izgradnja mišićne mase i mršanje moguće i uz 20-minutni trening, umjesto provedenih sat u teretani.

Ipak, kako bi vam bilo lakše shvatiti da li ste vrijeme za rekreaciju proveli kvalitetno, postoje i znaci koje morate pratiti.

Umor u mišićima

To je onaj osjećaj kada prejako vježbate i osjećate doslovno umor u mišićima. Naprimjer, podižete tegove i poslije toga jedva možete podići ruke.

Ukoliko se to desi, to je vjerovatno znak da ste odradili kvalitetan trening, ali da bi se mišići lijepo oporavili pijte dosta vode i čokoladnog mlijeka i odmarajte se. Ako nastavite vježbati, rizikujete da se povrijedite.

Osjetljivost

"Gorući" osjećaj u mišićima tokom podizanja tegova ne znači nužno da previše vježbate, već to može biti samo nedostatak kisika. Možda zvuči strašno, ali mišići se cijepaju tokom vježbanja, ali se lako oporave kada odmarate.

Takva "cijepanja mišića" su neophodna kako bi se napravili vitki mišići i ojačao metabolizam - tako da je malo osjetljivosti znak da ste odradili kvalitetan trening.

Spavanje

Ovo je poprilično jasna stavka. Ljudi koji su odradili kvalitetan trening, uglavnom imaju bolji san, pokazale su to brojne studije.

Otkucaji srca

Koristite monitor za praćenje otkucaja srca jer je to najbolji pokazatelj da li trenirate u okviru svoje zone komfora, jer vam pokazuje otkucaje srca u svakom trenutku. Tako ćete znati kada da prestanete, a kada da najjače trenirate.

Glad

Osjećaj gladi odmah nakon treninga je dobar znak da ste odradili kvalitetan trening, jer vam je potrebno gorivo da se oporavite. Vjerovatno ćete imati žudnju za hranom koja sadrži ugljikohidrate, koje tijelo koristi za energiju i slobodno ih konzumirajte.

Pokušajte da jedete najkasnije pola sata nakon treninga. Tijelo će tada koristiti te kalorije (energiju) odmah, kako bi se smirilo, što znači da se zadržava manje masti. Dodatno, oporavit će se brže jer dobija odgovarajuće nutrijente.

Sjetite se da je kvalitet uvijek važniji i bolji od kvantiteta. Probajte vježbati po 40 minuta četiri dana sedmično, ali pojačajte intenzitet treninga.

Poenta je da vježbate što jače u što kraćem vremenskom intervalu i da to ponavljate i sigurno ćete osjetiti znakove koji pokazuju da ste odradili kvalitetan trening, piše The Active Times.