Viceprvakinja u jahanju
55

Zahvaljujući podršci privrednika mlada bh. sportiskinja Ena Mujčinović nastavlja trenirati

N. O.
Ena Mujčinović i Aida Terzić
Ena Mujčinović i Aida Terzić
Djevojčica Ena Mujčinović je viceprvakinja Bosne i Hercegovine u preponskom jahanju, ali je zbog nedostatka novca bila je na korak da odustane od ovog sporta. Međutim, zahvaljujući privrednicima iz Sarajeva i njihovoj finansijskoj pomoći, nastavit će s takmičenjem.

Ena Mujčinović, učenica je sedmog razreda osnovne škole i viceprvakinja Federacije Bosne i Hercegovine u preponskom jahanju u kategoriji djece, a u 2021. godini je proglašena za najuspješnijeg jahača.

Djevojčica već šest godina vrijedno trenira, međutim, njeni roditelji su ostali bez posla u novembru 2021. godine zbog čega je njen san i nastavak treniranja bio ugrožen.

Njena majka se prije dva dana obratila upravi Pino Nature hotela, očajno moleći da kao privrednici pomognu da njeno dijete nastavi s takmičenjem.

Pino Hotel i Relax Tours kao društveno odgovorne kompanije već godinama pomažu mlade i perspektivne sportaše, kojima je nažalost država okrenula leđa, iako to javno ne ističu niti promoviraju.

Ena Mujčinović
Ena Mujčinović

Na ovo pismo se direktorica Pino Nature hotela Aida Terzić odmah odazvala i pozvala ih na potpisivanje sponzorskog ugovora.

"Suze u njihovim očima i sreća nakon postognutog dogovora su nešto što će vječno ostati u našim srcima. Majčina i Enina želja je bila da se medijski proprati, kako bi podstakli vlast, a i ostale privrednike da ovakvim talentima, koji su ponos naše nacije ne okreću leđa", kazala je Terzić.

Anesa Mujčinović, djevojčicina majka, je u pismu poručila: "Niko nije imao sluha da pomogne djetetu koje je uspješan i perspektivan sportista, da je pošalju na bilo kakvu edukaciju niti da je finansijski nagrade. Ena je htjela da odustane od jahanja, jer više nije vidjela smisao budući da niko nije prepoznao njen trud i koliko se ona zalagala i trenirala sve ove godine."

Dodala je kako je njihova posljednja nada bila poslati mail upravi Pino hotela i direktorici Aidi Terzić te da im je, na svu sreću, odgovorila odmah.

Pojasnila je kako je Aida ugostila nju i njenu kćerku te kazala kako želi da ova priča bude "apel i primjer kako treba država da se ponaša prema mladim sportistima".