|

Višegodišnje istraživanje pokazalo da vježbanje u srednjim godinama produžava život

Višegodišnje istraživanje pokazalo da vježbanje u srednjim godinama produžava život
11
E. LJ.
22.7.2019. u 22:02
6
komentara
11

dijeljenja
Višegodišnje istraživanje pokazalo da vježbanje u srednjim godinama produžava život Ilustracija: Shutterstock
Istraživanje koje je provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da sredovječne i starije osobe koje sedmično praktikuju minimalno preporučeno vrijeme vježbanja mogu živjeti duže od svojih vršnjaka koji život provode sjedeći. Ovo se odnosi i na osobe koje u mlađim godinama nisu bile aktivne, piše Reuters.
Fizička aktivnost odavno je povezana s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta karcinoma. No, većina dosadašnjih istraživanja posmatrala je navike vježbanja u određenom razdoblju života, a ne obrasce ponašanja tokom dužeg vremenskog razdoblja, navode naučnici u radu koji je objavljen u magazinu BMJ.

Za potrebe ovog istraživanja naučnici su ocijenili nivo aktivnosti u nekoliko navrata tokom osmogodišnjeg razdovlja u grupi od 14.599 muškaraca i žena koji su na početku istraživanja bili u dobi od 40 do 80 godina. Nakon prvih osam godina naučnici su počeli pratiti mortalitet narednih 12,5 godina. U tom razdoblju je preminulo 3.148 ispitanika od kojih je 950 podleglo kardiovaskularnim bolestima a 1.091 je umrlo od posljedica raka.

Naučnici su mjerili fizičku aktivnost tokom posla i slobodnog vremena mjereći potrošnju energije po kilogramu tjelesne težine. Porast aktivnosti koji znači prelazak iz sjedilačkog načina života u aktivni (najmanje 150 minuta sedmično umjerene fizičke aktivnosti) bio je povezan s 24 posto manjim rizikom smrti od bilo kojeg uzroka, 29 posto manjim rizikom od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima i 11 posto manjim rizikom od smrti uzrokovanih rakom u poređenju s onima koji su nastavili živjeti neaktivno.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock


"Ovi podaci šalju snažnu poruku svima nama, bez obzira na to kakve su sada naše životne okolnosti. Nikad nije kasno početi s fizičkim aktivnostima kako bismo uživalo u dužem zdravijem životu. Svi imaju koristi od aktivnog života", rekao je Soren Brage, voditelj istraživanja i istraživač sa Univerziteta Cambridge u Velikoj Britaniji.

Smanjeni rizik od smrti povezan s povećanim aktivnostima postojao je bez obzira na to koliko se u prošlosti vježbalo i bez obzira na poboljšanja pa čak i pogoršanja drugih faktora rizika poput ishrane, tjelesne težine, historije bolesti, krvnog pritiska i nivoa holesterola tokom niza prethodnih godina.

Prema rezultatima ovog istraživanja, odrasle osobe koje su prešle iz sjedilačke grupe u onu s nižim nivoom fizičke aktivnosti imale su 24 posto manji rizik od smrti bilo kojeg uzroka. Osobe koje su praktikovale srednji nivo aktivnosti imale su 38 posto manji rizik od smrti bilo kojeg uzroka, dok su osobe koje su bile veoma aktivne imale 42 posto manji rizik.

Istraživači su izračunali da to na nivou stanovništva znači da bi se sa najmanje 150 minuta umjerene aktivnosti sedmično moglo spriječiti 46 posto smrti povezanih s fizilkom neaktivnosti.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...