Ne zaboravite
0

Važni stvari koje trebate raditi nakon treninga

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
To što je vaša rutina treninga gotova, ne znači i da je sav posao potpuno završen. Zapravo, stvari koje radite nakon vježbanja često mogu imati veći utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje, napominju fitness stručnjaci.

Uključivanje nekoliko zdravih navika u vaš režim vježbanja imat će dugotrajan pozitivan utjecaj na vaše tijelo. Stoga su otkrili koji su to važni koraci koji su često zanemareni, ali su itekako nužni.

Hlađenje

Nakon treninga ključno je da lagano snižavate brzinu otkucaja srca. Stoga, ako ste upravo završili intenzivan kardio ili trening snage, odvojite nekoliko trenutaka da isprobate jogu, vozite bicikl ili radite drugu aktivnost koja će vam pomoći da postepeno smanjite brzinu otkucaja srca. Plivajte, trčite ili prošetajte, sve ovo su prihvatljivi oblici hlađenja koji će vašim mišićima omogućiti da se pravilno oporave. Odvajanje vremena za hlađenje nakon vježbanja pomoći će vam da se izbjegne nakupljanje krvi u vašim venama. Hlađenje pet minuta nakon rigoroznog vježbanja omogućit će tijelu da pravilno isfiltrira metabolički otpad. Ključno je da se fokusirate na područja na kojima ste upravo vježbali.

Istezanje

Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti kako bi vaši mišići zacijelili nakon treninga jeste istezanje nakon vježbanja. Istezanje će omogućiti nervnom sistemu da se brže opusti i oporavi. Slično hlađenju, ne biste se trebali istezati do te mjere da opterećujete mišiće, ključ je pronalaženje savršene ravnoteže. Istezanje pomaže u smanjenju mliječne kiseline koja se nakupila u tijelu, a istovremeno poboljšava vašu opću fleksibilnost.

Hidratacija je ključna

Znoj je način na koji se vaše tijelo pokušava ohladiti. Ako se ne hidratizirate prije i nakon treninga, onda ćete sigurno ostati dehidrirani. Iako je već poznato koliko je hidratacija važna prije i poslije treninga, mnogi ljudi ne nadopunjuju svoj sistem s dovoljno vode kako bi stekli sve prednosti vježbanja. Srce mora tokom vježbanja raditi mnogo jače, a ako se ne hidrirate pravilno, može doći do brojnih zdravstvenih problema. Pravilna hidratacija tijela ne samo da će poboljšati zdravlje vašeg srca, već će i regulisati vašu tjelesnu temperaturu. Ako ste žedni nakon treninga, to može biti pokazatelj da ste u dehidriranom stanju. Osim vode, u svoju ishranu dodajte i povrće bogato vodom poput lubenice, krastavaca i dinje, kako biste se hidratizirali i kroz vaše obroke.

Ishrana nakon treninga

Konzumiranje proteina nakon treninga je važno jer će pomoći tijelu da popravi oštećene mišiće. Dopunjavanje tijela aminokiselinama i proteinima nakon treninga ima sličan utjecaj kao i hidratacija. Stoga slobodno pojedite nešto u roku od 30 minuta nakon treninga. Pobrinite se da vaš obrok bude bogat proteinima, kako biste radili na razvoju mišića.