Budite fit do ljeta
190

Uz ovih sedam vježbi imat ćete ravan stomak i tanji struk bez pomoći trenera

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Salo oko stomaka najiritantnije je i najteže za ukloniti iako stalno vježbamo i radimo duge, složene i iscrpljujuće vježbe. Tajna postizanja tijela iz snova vrlo je jednostavna: redovno vježbanje onih vježbi koje se fokusiraju na različita područja trbušnih mišića.

Različite varijacije trbušnjaka i ispravno izvođenje planka može sagorjeti ogromne količine sala ukoliko se izvode ispravno.

Tim Bright Side-a napravio je popis vježbi s kojim ćete zasigurno imati ravan stomak prije ljeta. Dakle, sve što će biti potrebno jeste da se da budete uporni i imate čvrstu volju.

Biciklo

Ova vježba aktivira gotovo sve trbušne mišiće. Početni položaj je da legnete na pod na leđa sa savijenim koljenima. Malo se odignite od poda i nogama pravite polukružne pokrete. Istovremeno radite trbušnjake. Lijevim laktom dotaknite desno koljeno, a potom uradite isto i s desnom laktom i lijevim koljenom. Vježbu ponovite 30 puta.

Upozorenje: Ako imate bolove u leđima ili bilo kakve probleme s mišićima jezgre, prije izvođenja ove vježbe obratite se liječniku.

Bočni trbušnjaci

Bočni trbušnjaci dobri su za aktivaciju bočnih mišića i sagorijevanje masti u tom području.

Lezite na desnu stranu. Noge trebaju biti jedna preko druge, a koljena lagano savijena, lijeva ruka treba biti iznad glave. Pritisnite leđa na podlogu. Počnite dizati ramena ne pomičući koljena, kukove i naprezajući samo trbušne mišiće da biste podigli ramena.

Nastavite leđima gurati iz sve snage. Ramena se trebaju odvojiti od poda samo desetak centimetara, a leđa ostati priljubljena uz podlogu. Vježbu ponovite 15 puta.

Savjet: Ova vježba može biti jako teška za izvođenje. Zato se skoncentrirajte na pravilno izvođenje i na sporiji tempo.

Trbušnjaci s podignutim nogama

Lezite na pod. Dignite noge tako da stoje vertikalno. Potom se polako dižite prema gore. Držite bradu prema gore. U tom položaju se zadržite pet do deset sekundi, potom se spustite. Ova vježba učvršćuje gornje trbušne mišiće. Ponovite 15 puta.

Long arm trbušnjaci

Ova vježba jako je dobra i za gornje i za donje trbušne mišiće. Lezite na leđa, položite ruke iznad glave tako da se dlanovi međusobno dodiruju. Noge bi trebale biti ravne na podu. Polako se dižite prema gore. Glava mora biti podignuta prema gore. Ponovite vježbu 30 puta.

Plank

Plank je vježba koja je poznata kao vježba koja aktivira gotovo sve mišiće i koja topi masnoće. Stavite laktove na tepih za jogu i poravnajte ih sa ramenima. Polako spuštajte tijelo prvo na jednu stranu, potom na drugu. Vježbu ponovite 10 puta.

Bočni plank

Bočnim plankom možeš poboljšati i fleksibilnost mišića s bočne strane tijela. Lezite na pod na jednu stranu. Noge trebaju biti ukrštene, a tijelo naslonjeno na jednu ruku. Potom se lagano dižite i spuštajte. Ponovite vježbu četiri puta s obje strane.

Kobra

Ova vježba će vam pomoći da se opustite i odmorite nakon ovih iscrpljujućih vježbi. Lezite na stomak potom se izdignite na ruke bez pomijeranja nogu. Dignite i vrat. Istežite trbušne mišiće. Držite taj položaj 15 do 30 sekundi, zatim polako spustite tijelo na pod.

Ne zaboravite da savršenu figuru ne možete postići samo vježbanjem. Morate promijeniti i svoju ishranu. Također morate unositi puno više vode jer će to samo ubrzati proces mršavljenja i oblikovanja tijela.