Savjeti nutricionistice
0

Uvrstite ovih šest namirnica u svakodnevnu ishranu ako želite ravniji stomak

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ako imate problema s konstantnom nadutošću i lošom probavom, to je znak da vaša ishrana mora biti promijenjena. Najbolji način da to provjerite jeste da zapisujete koje namirnice konzumirate i s tim popisom odete kod ljekara.

Kada primijetite da vam neke namirnice smetaju, pokušavajte ih izbjeći ili smanjiti njihovo konzumiranje. Međutim, nutricionista Cassandra Barns navodi da uz nekoliko namirnica možete izbjeći nadutost i postići ravan stomak.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je tradicionalna fermentirana hrana koja se obično pravi od nasjeckanog kupusa. U osnovi je prirodni antibiotik i sadrži bakterije pogodne za rad crijeva. Pored kiselog kupusa, možete konzumirati i drugo fermentirano povrće.

Bijeli luk

Iako ga mnogi izbjegavaju zbog neugodnog mirisa, bijeli luk je izuzetno zdrava namirnica. On ima snažna antibakterijska i antigljivična svojstva. Odličan je u borbi protiv rasta kandide u crijevima.

Artičoka

Artičoka nije mnogo zastupljena namirnica u kuhinji, a nutricionistica Barns navodi da je ona bogata inluniom - vrstom topivih vlakana koji ima prebiotički učinak.

Đumbir

Đumbir je namirnica koja se često preporučuje u procesu mršavljenja. Đumbir potiče proizvodnju želučane kiseline i probavnih sokova. Barns ističe da je dobar i u ublažavanju mučnine.

Zob

Zob se navodi kao dobar izvor vlakana, koja pomažui u snižavanju holesterola i kontroli šećera u krvi. Vlakna su nam neophodna za zdraviji rad i pražnjenje crijeva.

Jabučni ocat

Nutricionistica Barns navodi da niska kiselina u želucu može uzrokovati mnoge probleme koje ljudi povezuju s probavnim smetnjama, uključujući podrigivanje, mučninu, pa čak i simptome žgaravice. Zbog toga preporučuje konzumaciju jedne kašike octa u razmućenoj u jednom decilitru vode prije obroka kako bi se uspostavila ravnoteža želučane kiseline.