Za gurmane i sportiste
99

Učesnici francuskog maratona trče, piju vino i jedu sir

L.K.
Foto: AFP
Foto: AFP
Za sve one koji nisu veliki ljubitelji trčanja jer ga smatraju dosadnim, stiže nova atrakcija u kojoj mogu učestvovati ako posjete Francusku. Naime, Francuzi imaju maraton u kojem osim što trčite, usput možete piti vino i jesti sir.

Ruta po kojoj trčite vodi vas kroz niz vinograda, a na svom putu ćete uz to vidjeti i dva velika dvorca. Osim standardnih stanica na kojima se možete napiti vode, naići ćete i na male stanice na kojima možete probati razne vrste sira i vina. Ako vam se ništa od ponuđenog ne svidi, možete uživati u grožđu, sladoledu i morskim plodovima.

Iako se u mnogim stvarima razlikuje od običnog maratona, ovaj maraton je prepoznatljiv po tome što svi učesnici imaju različite šarene kostime. Svake godine ovaj maraton trče princeze, vikinzi, vanzemaljci i mnogi drugi likovi, te najbolje obučeni bivaju nagrađeni za svoju kreativnost.

Trkači imaju šest i po sati da završe rutu, a organizatori tvrde da je to vrijeme dovoljno čak i za amatere. Ruta iznosi 42 kilometra, te se učesnicima savjetuje da ne pretjeruju s alkoholom ukoliko je žele završiti.

Ipak, organizatori kažu da čar utrke nije samo u vinu i siru. Dok prolazite kroz jugo-zapadnu Francusku uživat ćete u fascinantnim prizorima, otkrit ćete mnogo toga o historiji ove zemlje i uživati u muzici koju sviraju bendovi koji su poredani pored rute.

Pobjednici utrke dobit će onoliko vina koliko su teški. Utrka se održava u septembru ove godine, a za one koji su zainteresovani za slične utrke na bližoj lokaciji tu je i Vinska utrka u Istri.