Deksalgin 5k Spring
2.4k

Trkom u centru Sarajeva učesnici sakupili 10.000 KM za djecu sa autizmom

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana trka Deksalgin 5k Spring Run pomoću koje je sakupljeno više od 10.000 konvertibilnih maraka za pomoć djeci sa autizmom.

Sportski projekat "Deksalgin 5k Spring Run“ je organizovan kao promocija zdravog i aktivnog života, a kako i za ostale projekte u organizaciji NVO Marathon, društveno odgovorni dio projekta je i ove godine veoma značajan – zahvaljujući zajedničkoj inicijativi NVO Marathon i organizacije EDUS, kreirana je velika humanitarna platforma u okviru koje sakupljeno više od 10.000 KM koje će biti uručene Udruženju EDUS za pomoć i podršku osobama s autizmom.

Novac je sakupljen prodajom kilometara kroz učešće tzv. "plavih trkača". To su rekreativni trkači koji su trčali za osobe sa autozmom. Oni su prodavali kilometre i prikupljali sredstva za Udruženje EDUS koje svakodnevno pomaže djeci koja se bore sa autizmom, a kako bi se što bolje uključila u društvo.

Također, u utrci je učestvovao i značajan broj članova Škole trčanja "Klix".

Trkači su se kretali centrom Sarajeva u pravcu BBI Centar,Ulica Maršala Tita, Marijin Dvor, Obala Kulina bana, Vijećnica, Sebilj, Vječna vatra, BBI centar.

"Startalo je više od 400 trkača. Pobijedio je trenutno najbrži trkač u BiH Osman Junuzović iz Doboja, odnosno kluba 'Doboj istok', a njegovo vrijeme je bilo 15 minut ai 15 sekundi na pet kilometara. U ženskoj konkurenciji pobijedila Kenijka sa bh. pasošem je Lucia Kimani.

U ženskoj konkurenciji drugo i treće mjesto zauzele su Adela Čomor i Alma Hrnić iz Atletskog kluba 'Novi Grad', a među muškarcima drugo mjesto je zauzeo Belmin Mrkanović iz AK 'Doboj Istok', treći je bio Uroš Gutić iz atletskog kluba 'Bosna'.", rekao je za Klix.ba Erol Mujanović, direktor udruženja "Marathon".