Nova studija
4

Trik za ravan stomak krije se u dizanju tegova

Klix.ba
Istraživači iz harvardske Škole za javno zdravstvo tvrde da se trik za gubitak masnoće na stomaku krije u treningu s tegovima.

Autori su tokom istraživanja pratili fizičku aktivnost, opseg struka i tjelesnu težinu 10.500 zdravih muškaraca od 1996. do 2008. godine. Učesnici koji su 20 minuta dnevno vježbali s tegovima imali su manji porast abdomenalne masnoće u odnosu na one koji su radili druge vježbe, iako su oni koji nisu vježbali s tegovima više smršali.

Za razliku od aerobne vježbe, dizanje tegova sagorijeva masnoću i formira mišiće, istakla je autorica istraživanja Rania Mekary. To je dobitna kombinacija u borbi protiv debljine na stomaku koja se vremenom povećava i povezuje s dijabetesom i srčanim bolestima.

S obzirom da žene u području stomaka imaju manje mišića, a više masnoća u odnosu na muškarce, vježbanje s tegovima za njih je još važnije. Međutim, to ne znači da trebate preskakati aerobne vježbe jer Mekary ističe da su najbolje rezultate ostvarili oni koji su kombinovali aerobik i dizanje tegova.

Mekary savjetuje da jednom ili dva puta sedmično vozite bicikl, trčite ili plivate, a najmanje tri puta sedmično da vježbate s tegovima.