Za samo tri godine
123

Tinejdžer iz Indonezije smršao čak 106 kilograma i ponovo se kreće

Klix.ba
Indonezijac Arya Permana imao je samo deset godina kada je bio proglašen najdebljim djetetom na svijetu, a tada nije mogao preći ni pet metara bez da ostane bez daha. Danas ima tri godine više i 106 kilograma manje, te se može kretati, ići u školu i obavljati sve ostale normalne aktivnosti.

Arya se počeo debljati kada je imao pet godina, te su njegovi roditelji uzalud pokušavali da ga nagovore da jede zdravo i u manjim količinama. Oni se osjećaju krivim za njegovu debljinu jer su mu dozvoljavali da jede slatkiše i pije gazirane sokove. Pravili su mu sve što poželi i na taj način povećali njegov broj obroka sa tri na pet dnevno, prenosi The Sun.

[VSLIKA]1[/VSLIKA]

Zbog toga je dobio previše kilograma i velikih poteškoća sa hodanjem, a njegovi roditelji u početku nisu željeli pustiti da njihov sin ide pod nož.

[VSLIKA]2[/VSLIKA]

Bio je podvrgnut operaciji ugradnje želučane premosnice, a nakon zahvata je morao promijeniti način prehrane te je počeo konzumirati samo zdravu hranu. Morao je početi zaobilaziti tjesteninu, gazirane sokove i slične stvari. Sada mu u želudac ne može stati više od sedam kašika hrane odjednom.

[VSLIKA]3[/VSLIKA]

"U početku je bio jako ljut jer je morao smanjiti jesti, a zbog operacije nije mogao jesti puno jer bi povratio sve ono što ne može stati u želudac", kazali su njegovi roditelji.

[VSLIKA]4[/VSLIKA]

Nakon što je izgubio 106 kilograma, dobio je priliku da ide na operaciju uklanjanja viška kože koja je ostala kao posljedica pretilosti. Njegov se jelovnik sada sastoji od puno povrća i voća, juha, ribe sa žara i sličnih stvari.