Jača duh i tijelo
11

Sve što trebate znati o kettlebellu i koje slavne glumice ga koriste za savršenu liniju

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Već duže vremena popularna alternativa za trening snage postali su kettlebells, rekviziti za vježbanje koji izgledaju poput topovske kugle s ručkama.

Za ovim metalnim kuglama sve češće posežu i brojne slavne glumice Angeline Jolie, Penelope Cruz, Vanesse Hudgens i Jennifer Aniston koje su na ovaj način dotjerale svoje figure.

Tajna ove metalne kugle s ručkama je u tome što se tokom njene upotrebe uključuju mišići cijelog tijela, a povećavaju se izdržljivost i snaga. Prije nego što se odlučite za kupovinu svoje "teretane u malom", razmislite o kettlebellu koji se još naziva i rusko zvono i girja.

Težina girje za početnike je šest ili osam kilograma za žene, a 12 ili 14 kilograma za muškarce. Ako vam ovaj rekvizit tokom vremena postane lagan, jednostavno počnite raditi teže vježbe. Danas postoje vježbe koje se izvode s dva kettlebella istovremeno, naravno, s manjom težinom, iako se obično prakticira vježbanje s jednim.

Najvažnija stvar prije nego što počnete dizati girju je obavezno zagrijavanje. To možete napraviti na različite načine, trčanjem u mjestu, preskakanjem užeta, istezanjem cijelog tijela ili čak plesanjem. Vrlo je važno da vježbe izvodite pravilno, jer bilo kakve pogreške mogu dovesti do trajnih posljedica.

Dakle, obavezno se ispravite dok držite kettlebell, ne opterećavajući kičmu. Trudite se što je više moguće zategnuti trbušne mišiće, kao i stražnjicu. Trening s ovakvom vrstom utega vrlo je dinamičan, jer podrazumijeva velik broj ponavljanja i traje najduže 30 minuta. Uz jačanje mišića, vježbanjem se jača i srčanokrvni sistem.

Trening s girjom troši puno kalorija, pa je moguće u roku od sat vremena potrošiti čak 1.500 kalorija. Osim toga što ćete se osjećati snažnije, uz pomoć ove male "pokretne teretane", uspjet ćete popraviti i svoje držanje. Redovnom i zdravom prehranom, uspjet ćete za kratko vrijeme doći do očekivanih rezultata.