|

Stres može donijeti isti broj kalorija kao dupli hamburger

Stres može donijeti isti broj kalorija kao dupli hamburger
66
S.H.P.
23.1.2020. u 07:06
20
komentara
66

dijeljenja
Stres može donijeti isti broj kalorija kao dupli hamburger Ilustracija: Shutterstock
Novac, posao i porodične obaveze su prva tri razloga zbog kojih žene osjećaju stres. Istraživanja su pokazala da stres utječe ne samo na psihičko već i fizičko zdravlje.
Grupa stručnjaka s Univerziteta Yale proučavala je odnos između stresnih događaja i promjene težine kod ljudi i otkrila da stres i anksioznost potiču ljudsko tijelo da se nekontrolirano deblja. Naime, stres vam može donijeti dodatnih tri stotine kalorija, što bi u praksi značilo da ima isti učinak kao da ste pojeli dupli hamburger.

Ovo istraživanje je otkrilo da epizode stresa izazivaju porast nivoa kortizola. Osim toga stres uzrokuje i nalet gladi koji dovodi do prejedanja. Osoba pod stresom nije samo anksiozna, već i stalno dobija na kilaži.

A prema studiji koju su proveli stručnjaci s Državnog univerziteta Ohio, ženama koje su pod stresom i koje konzumiraju visokokaloričnu i masnu hranu, kilogrami i masnoće se obično skladište oko struka. To je potvrdilo i drugo istraživanje koje su uradili brojni naučnici s Kalifornijskog univerziteta, Univerziteta New York i Univerziteta Yale.

Uz to stres i visokokalorična kombinacija hrane čine metabolizam sporijim i pridonose većem skladištenju masti. Naime, istraživanja su pokazala da su žene koje su bile pod stresom sagorjele 104 kalorije manje od onih koje se nisu suočile sa stresnim situacijama. Iako to ne izgleda kao veliki broj kalorija, stručnjaci upozoravaju da na duže staze možete dobiti i do 11 kilograma.

Budući da teško možete pobjeći od stresnih situacija, dobra ideja je pronaći trenutak za opuštanje i svakodnevno punjenje baterija. Pokušajte slušati umirujuću muziku, otiđite u šetnju, vježbajte ili pronađite novi hobi.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...