Potreban je oprez
2

Šta je balističko istezanje i je li ga sigurno raditi prije vježbanja?

DP
Nije poželjno vježbati ako se prije toga nismo zagrijali, ali i pri zagrijavanju bismo trebali voditi računa, inače se možemo ozbiljno povrijediti.

Balističko istezanje je istezanje za zagrijavanje, koje podrazumijeva brze i nagle pokrete, kako biste poboljšali svoju fleksibilnost, piše Stylecraze. Koriste ga uglavnom atletičari za povećavanje mišićne snage i pokretljivosti.

Međutim, je li ono sigurno za ljude koji nisu sportaši? Je li balističko istezanje najbolji način da se zagrijete prije nego što počnete s vježbanjem?

Šta je balističko istezanje?

Balističko istezanje isteže ili forsira dio (ili dijelove) vašeg tijela izvan njegovog uobičajenog opsega kretanja. To se izvodi naglo i upotrebom zamaha kako bi se napravilo hiper ekstendirano istezanje.

Balerine, košarkaši i drugi sportaši preferiraju balističko istezanje kako bi poboljšali fleksibilnost i povećali zamah. Ipak, postoje i neke mane svega ovoga.

Koje su opasnosti balističkog istezanja?

Balističko istezanje može koristiti balerinama i sportašima. Ali ono može biti opasno za osobu koja se samo želi zagrijati prije vježbanja. Nekoliko istraživanja je pokazalo da balističko istezanje uzrokuje slabljenje koljena i povrede mišića. Dugo istezanje može uzrokovati i neravnotežu kvadricepsa.

Istraživanja su pokazala i da je statičko istezanje bolje za povećanje fleksibilnosti koljena nego balističko. Drugo istraživanje je, također, dalo prednost statičkom istezanju navodeći da ono odgađa početak boli u mišićima nakon vježbanja, dok s balističkim to nije slučaj.

To je vjerovatno zato što se mišićni senzori povlače kada se mišići istegnu izvan svog uobičajenog opsega. Senzori to čine kako bi spriječili povredu mišića uslijed prevelike napetosti.

Balističko istezanje je opasno za ljude koji nisu sportaši. Može uzrokovati povrede, slabljenje mišića, grčenje mišića i pucanje tetiva. Umjesto ovoga, možete raditi statičko istezanje kako biste zagrijali svoje mišiće prije vježbanja.

Razlike između balističkog i statičkog istezanja

Balističko istezanje je dinamično istezanje i uključuje nagle pokrete skakanja. Dosta rasteže ciljani mišić i može izazvati ozbiljne povrede. Iz tog razloga nije preporučljivo ljudima koji nisu sportaši.

Statičko istezanje ne uključuje pokrete skakanja ili trzaje. Također ne nameće mišićima kretanje iznad svojih uobičajenih granica. Pomaže u istezanju mišića i poboljšava njihovu fleksibilnost na određeno vrijeme.

Alternativni, sigurni načini za zagrijavanje

Postoje određena istezanja koja možete učiniti prije nego što počnete s vježbanjem:

  • okretanje ruku u krug
  • naginjanje vrata
  • okretanje vrata
  • okretanje ramena
  • kruženje bokovima
  • dodirivanje nožnih prstiju
  • "pas okrenut prema dolje"
  • istezanje listova
  • joga istezanje.

Ko može izvoditi balističko istezanje?

Možete raditi ovo istezanje  u sljedećim slučajevima:

  • ako vam je to odobrio liječnik ili trener
  • Ako ste sportaš
  • ako plešete balet.

Zaključak

Veoma je važno zagrijati se i istegnuti se prije vježbanja. To pomaže mišićima pripremiti se za naporne vježbe i smanjuje rizik od povreda i boli u mišićima. Napori poput balističkog istezanja nisu za prosječnu osobu. Pomicanje vaših udova i trbuha izvan njihovog normalnog raspona je rizično i može uzrokovati slabljenje mišića. Pokušajte statičko istezanje, lagano džogiranje ili jumping jack skokove umjesto balističkog istezanja.