Preporuka nutricionista
15

Šest namirnica čiju konzumaciju morate smanjiti ukoliko želite ravan stomak

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko pokušavate smršati te postići ravan stomak - nutricionisti ističu da bi unos određenih vrsta grickalica trebali svesti na minimum.

Pretjerana konzumacija slatkih grickalica povezana je s debljanjem i upalom, dva faktora koja mogu doprinijeti fizičkom stanju koje nije idealno. Kako se proljeće približava, mnogi pojedinci žele smršaviti kako bi postigli ravniji stomak i poboljšali svoje blagostanje.

Jedna efikasna strategija uključuje smanjenje određenih slatkih poslastica, jer je smanjenje unosa šećera povezano s brojnim zdravstvenim prednostima.

Nutricionisti ističu da su keksi, prerađene granola pločice, krofne, proteinske pločice, slatka peciva i voćni sokovi oni koje treba minimizirati.

Keksi koji kupujete u prodavnici prepuni su rafinisanih šećera, nezdravih masti i vještačkih aditiva koji mogu značajno doprinijeti debljanju i upali. Visoki sadržaj šećera u ovim slatkim poslasticama ne samo da dovodi do povećanog unosa kalorija, već izaziva skokove inzulina te potiče skladištenje masti.

Prerađene granola pločice su prepune skrivenih šećera, konzervansa i rafiniranih žitarica te ove naizgled zdrave pločice mogu poremetiti metaboličku ravnotežu što dovodi do povećanog unosa kalorija i potencijalnog debljanja.

Krofne koje možete pronaći u prodavnicama i pekarama sa svojim slatkim preljevima često mogu sabotirati vaše napore da izgubite višak kilograma. Imaju visok sadržaj rafiniranih šećera, nezdravih masti i prerađenih sastojaka. Obično se prave od rafiniranog pšeničnog brašna i pune dodatkom šećera što uzrokuje nagli porast nivoa glukoze u krvi kada se konzumira.

Proteinske pločice se često reklamiraju kao hranjiva grickalica, međutim, one mogu doprinijeti debljanju i upali zbog skrivenih šećera i umjetnih aditiva. Iako nude brzi unos proteina, mnoge komercijalno dostupne proteinske pločice sadrže visoke nivoe rafiniranih šećera, nezdravih masti i drugih sastojaka koji mogu poremetiti metabolizam te potaknuti upalu u organizmu.

Slatka peciva su najčešće prepuna rafinisanih šećera, nezdravih masti i prerađenog brašna te mogu doprinijeti debljanju.

Voćni sok je još jedna od namirnica koja može sabotirati mršavljenje. Kada se voće cijedi, prirodni šećeri postaju koncentrirani, što dovodi do napitka koji je kaloričan i može poremetiti nivo šećera u krvi. Pretjeran unos šećera povezan je s debljanjem.