Fitness
117

Savjeti za žene: Kako treba izgledati vaš trening u četrdesetim

Piše: Damir Zulić
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Većina žena u četrdesetim dolaze u teretanu i odlučuju se za fitness kako bi smršale. Koja je razlika između treninga u četrdesetim i npr. dvadesetim godinama života, objašnjava za vas personalni trener iz Sarajeva Damir Zulić.

Mršanje nije toliko teško koliko se misli, ako je prehrana dobro osmišljena i koncipirana, te prilagođena uz posao i način života, ali to je neka druga tema. Vježbe snage su ključ uspjeha. Istraživanja pokazuju, ali i praksa, kako način na koji trenirate može činiti razliku između postignutih rezultata, ali i metabolizma koji vježbama snage ostaje na visokoj razini, sagorijeva masti, te nam olakšava sam proces mršanja.

Promjene koje se dešavaju na kostima, zglobovima i mišićima prije četrdesetih, sada  su izraženije, te brže napreduju ako se ne posvetimo vježbanju. Ponovno osposobljavanje vaše muskulature da izvrši trening, te počne ponovo trošiti kalorije je ključno ako želimo zadržati kilograme pod kontrolom. Vježbanje i pravilna ishrana će vam pomoći u borbi protiv ozbiljnijih stvari kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, artritis, bolovi u kralježnici, itd.

Jedna stvar koju ste sigurno već primijetili u četrdesetima, je da tijelu treba više vremena za oporavak. To je zato jer su vaši hormoni kao što su estrogen ili testosteron puno niži, a vrijednosti kortizola, hormona stresa koji razgrađuje mišiće se povećavaju.

Mitohondriji u našim stanicama, u kojima se nalazi kisik koji nam je potreban za oporavak, također gubi sposobnost i kapacitet, te mišići postaju nešto krući kroz godine.

Zato zaboravite dugotrajnih aktivnosti na traci, orbitreku i biciklu, i posvetite se vježbama snage. Nećete napraviti velike promjene u mišićnoj masi, ali trening s opterećenjem izaziva stres na kosti te tako potiče mineralizaciju kostiju i održava ih čvrstima, te direktno djeluje na prevenciju protiv osteoporoze.

Povećajte intenzitet na vježbama snage

Budite sigurni kako je težina kojom trenirate dovoljno teška da bi bila izazov. Zadnjih par ponavljanja moraju biti teža, da se ipak namučite, ali sve s pravilnom izvedbom naravno, kako bi izbjegli povrede i stimulisali odrađenu muskulaturu.   Izbacite dugotrajne cardio aktivnosti u teretani

Izbacite 30-40 minuta hodanja na traci ili vožnje biciklom, odradite intervalni trening u trajanju od 15-20 minuta maksimalno, te poboljšajte opskrbu kisikom, regeneraciju tkiva ali i potrošnju kalorija nakon aktivnosti. Dugotrajne šetnje odradite kroz slobodan dan ili za vikend u prirodi.   Radite više istezanja

Istezanje je od posebnog značaja jer poboljšava fleksibilnost kralježnice, kukova, ramena zglobova koji su odgovorni za pravilnu posturu. Također će smanjiti napetost u dijelovima tijela koji su stalno u nepravilnim pozicijama i spazmima zbog sve većeg broja ljudi koji sjede na radnim mjestima.  

Budite kreativni

Upišite i izaberite ono što volite, te dajte prednost vježbama s vlastitim opterećenjem ili dodatnim utezima, a izbjegavajte dugotrajna skakanja na satima aerobika. Pridružite se nekoj grupi ili ako želite bolje i brže rezultate radite sami ili angažujte personalnog trenera.   Sredite ishranu

Kroz dan imajte 5-6 manjih obroka kako bi još više ubrzali metabolizam. Obavezno doručkujte, pijte puno vode (3-4 litra dnevno). Ubacite u svaki obrok namirnicu koja sadrži  proteine, zdrave masti i puno povrća. Ugljikohidrate pokušajte zamijeniti s onima niskog glikemijskog indeksa.

Nakon treninga morate bit sretni, zadovoljni i ispunjeni. Ako mislite da će te biti još više umorni od treninga, varate se. Trening će vam pomoći, popraviti kondiciju, i imat će te još više energije za vaše dnevne poslove i aktivnosti.

Ako ste davno vježbali, ne brinite novi početak je kao vožnja bicikla nakon 10 godina pauze, to se ne zaboravlja. Vaše tijelo ima mišićnu memoriju za sve aktivnosti koje ste radili prije.

Ako niste sigurni kako bi započeli, kako bi osmislili ishranu, te ako imate nekih povreda ili bolova, uvijek se možete obratiti nekom od personalnih trenera.