Aktivan vikend
54

Sarajevo Outdoor Festival pozicionira Skakavac među najatraktivnije outdoor destinacije na Balkanu

D. J.
Foto: Press
Tradicionalni Skakavac Trail, koji je šest puta dosad okupljao ljubitelje sporta i prirode, ove godine je prerastao u dvodnevni Sarajevo Outdoor Festival i proteklog vikenda nadomak grada okupio brojne posjetioce, avanturiste i sportiste.

Sportska takmičenja počela su u subotu u 8 sati, a najuspješniji u muškoj kategoriji Maraton Traila bili su: Nemanja Vlaški (BiH), Almir Jašarević (BiH) i Slaven Stojkov (BiH), dok su kod žena briljirale Olga Kot (MNE), Ivana Rogić (SRB) i Sara Pirnat (SRB). Polumaraton Trail je donio sljedeće rezultate: 1. Jovana Popić (BiH), 2. Irma Voloder (BiH) i 3. Kat Moy (USA), a kod muških takmičara: 1. Sanel Uzunović (BiH), 2. Benyamin Vuk (HR) i 3. Esmin Brodlija (BiH). Na rekreativnom trailu najuspješnije su bile: Emina Begić (BiH), Amra Turalić (BiH) i Deborah Leuthold (GER), a kod muških rekreativaca prvoplasirani je bio Darko Jokić (BiH), drugoplasirani Sergej Vlaški (BiH), a trećeplasirani Faris Mehmedović (BiH).

Trčalo se i s psima, a rezultati Canicross Traila bili su sljedeći: u ženskoj konkurenciji prva tri mjesta osvojile su: Elma Rovčanin-Ostrogorac (BiH), Jasna Hadžimehmedović-Bekrić (BiH) i Anja Vi (BiH), a kod muških takmičara: Paul Love (GBR), Karl Wurster (USA) i Neven Boroja (BiH).

Organizovan je i B2B Trail u kojem je najuspješniji bio tim kompanije Telemach, drugoplasirani BH Telecom, dok je treće mjesto pripalo ekipi Sparkasse banke.

Za ljubitelje biciklizma organizovana je trka Skakavac MTB Tour - powered by Bracom u jedinstvenom ambijentu parka prirode Skakavac, na kojem su najbolje rezultate ostvarili Emel Ljubuškić, Luka Žepinić i Feđa Hasanbegović, kao i Adna Kamenjašević u ženskoj konkurenciji.

Prvog dana festivala organizovan je i penjački pohod Skakavac Climbing - powered by ALP Outdoor Shop, kao i aktivnosti za ljubitelje joge, te sportske radionice za djecu. Subota popodne bila je rezervirana za koncert grupe Zoster i nastavak zabave na otvorenom uz muziku.

Hiking tura na relaciji Uževica - vodopad, Močioci, stećci, Bijela stijena okupila je više od 50 učesnika, od čega je najviše bilo turista iz Velike Britanije, više od 30. Oba dana festivala sajam Enjoy Outdoor Sarajevo bio je mjesto predstavljanja domaćih proizvoda i ponude brojnih izlagača (OC Jahorina, Alp Outdoor Shop, Konjički klub Feniks Sarajevo, Total Sport AL BiH, Sportsko-rekreacijska udruga IBEX UR, Gostionica Muharemović, VIP Design, KVS S.C.U.B.A, Advantis Konsalting, Bracom, M-Bike Shop, Lorca, Žumberak Trail, Kapriol Point, Highlander Blidinje, Bosnian Bear, Zlatna džezva, Klas, Maza i Vispak).

Predsjednik Planinarskog društva Skakavac Amir Bašić istakao je da je izuzetno zadovoljan što su brojni domaći i strani učesnici i posjetioci odlučili prvi vikend u septembru provesti na Skakavcu te se zahvalio svima koji su prepoznali angažman dosad uložen na promociji ovog spomenika prirode. Naglasio je i da je "Nature for Recovery" veoma značajan projekat za ovo područje koji će područje Skakavca predstaviti kao jednu od najatraktivnijih outdoor sportskih destinacija na Balkanu.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić na otvaranju festivala govorio je o potencijalu Skakavca i aktivnostima u okviru projekta "Nature for Recovery", koje su u proteklom periodu doprinijele da ovaj prostor bude dostupniji za sve ljubitelje prirode koji žele ovdje da uživaju.

"Činjenica je da je Skakavac bio neiskorišten, prvobitno zbog loših pristupnih puteva, ali i nedostatka sadržaja koji bi stanovnike i turiste privukli na ovaj lokalitet", izjavio je načelnik te pobrojao dosad urađeno, počevši od reparacije pristupnog puta, a potom i drugih aktivnosti provedenih zajedno sa Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena područja, koja je jedina nadležna za upravljanje ovim prostorom.

"Imali smo sreću u nesreći zvanu korona, kada su Evropska unija i Vlada SR Njemačke odlučili da finansiraju oporavak sektora turizma kroz program EU4Recovery. Iskoristili smo priliku i partnerski sa KJU i SERDA-om aplicirali na ovaj poziv te proteklih godinu i po dana, u bliskoj saradnji sa GIZ-om, provodimo aktivnosti na ovom projektu", dodao je Mandić na događaju na kojem je prikazan video sa rezultatima projekta "Nature for Recovery" čija je ukupna vrijednost veća od 360.000 KM.

Za poseban doprinos razvoju Skakavca uručena je zahvalnica Dalifu Karavdiću, donedavnom uposleniku Kantonalne ustanove za zaštićena prirodna područja KS, koji je nakon penzionisanja nastavio neumorno raditi na promociji ovog jedinstvenog područja kao član PD Skakavac.

Sarajevo Outdoor Festival organizuje Planinarsko društvo Skakavac uz specijalnog partnera - Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine i u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, projektom "Nature for Recovery" koji sufinansiraju Evropska unija i SR Njemačka kroz program EU4BusinessRecovery, projektom USAID Turizam, Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, Općinom Centar Sarajevo, Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom, Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja KS i Kantonalnom upravom civilne zaštite KS.