Odličan trening
11

Probajte ruski twist, idealnu vježbu za trbušne mišiće

E. Sk.
Ruski twist, idealna je vježba za jačanje trbušnih mišića, ali i za leđne mišiće koji će ojačati i bolje podržavati vašu kičmu.

Najbolje bi bilo da uzmete utege ili medicinku, ali ako ih nemate jer radite ovo kod kuće, vježbu možete izvršiti i bez dodatne težine, savjetuju stručnjaci. Ova vježba se izvodi tako da sjednete, petom dodirujete pod i lagano se nagnete, ali držite leđa ravnim. Ruke držite u ravnini prsa i zatim okrećete gornji dio tijela s jedne strane na drugu.

Uz nekoliko serija ove vježbe dobit ćete lijepo oblikovane trbušne mišiće i zategnut abdomen. Vježbu izvodite tako što uzmete težinu od 5 do 10 kilograma u zavisnosti od vaše trenutne fizičke spreme. Težina može biti jednoručni teg ili kružna ploča koja je u ovom slučaju više odgovarajuća za ovu vježbu.

Sjednite na pod sa savijenim koljenima pod uglom od 90 stepeni, trup neka vam bude malo nagnut na nazad, formirajući ugao od 45 stepeni. Čvrsto držite tu poziciju. Težinu držite tačno ispred vas, s ispravljenim rukama.

Počnite sa pokretima ruku, gdje ih gurate u jednu stranu koliko god najviše možete, pa to isto radite sa drugom stranom u istoj poziciji. Ovi pokreti, lijevo i desno, formiraju jednu seriju. Uradite tri seta od po 8 do 12 serija na kraju treninga.

Morate biti oprezni, jer snaga koju imate mora dolaziti iz vašeg abdomena, a ne od ramena ili ruku. Cijelo tijelo treba da bude ukočeno u početnoj poziciji, jedini dio tijelo koji treba da se pokreće jeste torzo.