Bit ćete duže siti
20

Pokušavate izgubiti višak kilograma? Češće konzumirajte ove tri vrste namirnica

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kada ste na određenom u režimu ishrane gdje želite izgubiti kilograme, obično se smatra da trebate unositi manju količnu hrane. No, to nije istina. Konzumacijom određenih namirnica možete jesti više, a da pritom gubite kilograme.
Jedan od najvećih problema kod gubitka kilograma jeste veliki unos visoko prerađenih namirnica koje kupujemo u marketima, a samim time i manji unos kvalitetnih namirnica koje nam pomažu kod normalne probave.

Cjelovite namirnice

Brojne namirnice u marketima obično su obrađene i sadrže brojne pojačivače okusa, koji nisu nisu najzdravija opcija i uglavnom sadrže više kalorija. Zbog toga je bolje da jedete cjelovite namirnice. Osim toga, cjelovite namirnice daju duži osjećaj sitosti pa ćete imati smanjenu želju za unošenjem dodatne hrane.

Namirnice bogate vlaknima

Vlakna su na popisu namirnica koje treba jesti za gubitak kilograma jer hrana bogata vlakana obično manje kalorija i bogata je hranjivim tvarima. Također, kada jedete više vlakana, imate manje prostora za hranu siromašnu hranjivim tvarima koja ima više kalorija.

Nemasni proteini

Uzimanje odgovarajuće količine proteina ključno je kada pokušavate izgubiti na težini jer su proteini nutrijent koji najviše zasićuje, a pokazalo se da pomažu u smanjenju ukupnog unosa kalorija tokom dana. Nemasni proteini također su dobra hrana za gubitak kilograma jer zahtijevaju više energije za probavu.