Traje od 23. do 30.09.
9

Počinje Evropska sedmica sporta: Sloganom "Be Active" pozivaju sve na aktivan život

N. O.
I ove godine, sad već i u našoj državi tradicionalna manifestacija poziva sve koji žele da se pokrenu i budu aktivni - amateri, profesionalci, mladi i osobe zrelije dobi – da posvete jednu sedmicu aktivnom životu.

Evropska sedmica sporta je inicijativa Evropske komisije, i realizuje se osmu godinu zaredom širom Evrope sa ciljem promocije sporta i tjelesne aktivnosti kao važnog faktora u očuvanju zdravlja.

Pod sloganom "BeActive", u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH i Federalnim ministarstvom kulture i sporta, Evropska sedmica sporta od 23. do 30 septembra obilježit će se i u BiH.

U saradnji s partnerskim organizacijama, u pet gradova u Federaciji BiH, Sarajevu, Mostaru, Kiseljaku, Posušju i Grudama, održat će se osam različitih manifestacija s ciljem poticanja stanovništva na aktivan način života.

Tako će i ove godine u Kiseljaku biti održana Dječija olimpijada, u Sarajevu "SPORT FEST 2022", "LJETO NA VILSU" trening na otvorenom i "SPORTSKE IGRE OAZE", u Mostaru "PLANINARSKI I BICIKLISTIČKI USPON NA BRDA OKO MOSTARA" i veliki sportsko rekreativni skup "SUPER LEO TE ZOVE...BUDI FIT". Grude će biti domaćin rukometnog događaja "RUKOMET ZA SVAKO DIJETE", a Posušje serije otvorenih treninga pod nazivom "TAEKWONDO PREZENTACIJA I OTVORENI TRENING".

Sedmica sporta namijenjena je svima bez obzira na dob, porijeklo ili tjelesnu pripremljenost.

I ove godine ambasador Evropske sedmice sporta je višestruki državni prvak BiH te europski vicešampion taekwondoista Nedžad Husić koji je osvajač povijesnog petog mjesta na Olimpijskim igrama u Tokiju.