Uvrstite ih u jelovnik
17

Pet namirnica koje trebate jesti za zdravije tijelo i vitkiji struk do ljeta

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Kako toplina ljeta mami, mnogi od nas su motivirani da skinu višak kilograma i prigrle zdraviju, živahniju verziju sebe.

Dok vježbanje igra ključnu ulogu u postizanju naših fitness ciljeva, temelj vitkog struka i zdravijeg tijela počinje onim što stavljamo na naše tanjire. Srećom, postoji mnogo hrane i pića koje možete dodati u svoju ishranu kako biste postigli tijelo spremno za bikini.

Kako bismo skinuli kilograme potrebno je otkriti tajne ubrzanog metabolizma i gubitka težine bez napora. Da biste imali vitkiji struk u svoju prehranu uključite sljedeće namirnice: zeleni čaj, špinat, jabukovo sirće, borovnice i cimet.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je uvijek dobra opcija zbog svoje efikasnosti u jačanju metabolizma i povećanju sagorevanja masti. Prepun katehinima, posebno epigalokatehin galatom (EGCG), zeleni čaj postiće sagorevanje kalorija u tijelu, istovremeno poboljšavajući performanse vježbanja.

Špinat

Niskokaloričan, ali prepun esencijalnih nutrijenata, špinat se je nutricionistički moćnik na putu do vitkijeg struka. Špinat ima malo kalorija, ali ima puno nutrijenata, uključujući vitamine, minerale i antioksidante. Njegov visok sadržaj vlakana ne samo da pomaže probavu, već i potiče osjećaj sitosti, što ga čini vrijednim saveznikom u kontroli apetita i gubitku težine.

Jabukovo sirće

Poznato po svojim svojstvima jačanja metabolizma, jabukovo sirće je zauzelo svoje mjesto na ovoj listi pomagala za mršavljenje. Postoje neke studije koje pokazuju njegovu efikasnost u smanjenju težine. Najbolje je konzumirati razrijeđeno u vodi prije jela, kao preljev za salatu ili uklopljeno u marinade i umake, jabukovo sirće pruža oštar okus dok pomaže u metaboličkom zdravlju.

Borovnice

Bogato antioksidansima i vlaknima, bobičasto voće je prepuno prednosti koje ih čine nevjerovatnom opcijom u potrazi za tanjim strukom. Sadržaj vlakana u bobičastom voću pomaže u usporavanju probave, održavajući osjećaj zadovoljstva duže vrijeme.

Cimet

Ne zaboravite moć začina koji pospješuju metabolizam. Prepun okusa i metaboličkih prednosti, cimet se pojavljuje kao tajno oružje u regulaciji nivoa šećera u krvi i poboljšanju osjetljivosti na inzulin.